παπαηλιου ορθοπεδικός | Μανιακες σκεψει | τεστ αγιουβερδα | 瘢繻閭裃齡驩 黼 笊轣蜉 | karkinos tou orth | πολυποδας | τζιστουδης

Το μυαλό έκανε τη διαφοράΤα 'γιατί' και 'πώς' της ανθρώπινης εξέλιξης κατέχουν, από την εποχή του Δαρβίνου, την πρώτη θέση στην επιστημονική περιέργεια. Η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος έδωσε νέες διαστάσεις σ' αυτήν την έρευνα και για πρώτη φορά δημιούργησε τις προϋποθέσεις, για ακριβείς και ρεαλιστικές απαντήσεις. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη στη διάθεσή μας και επιβεβαιώνουν τις υποψίες μας: ο εγκέφαλος είναι η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στον άνθρωπο και στα άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά. Οπως ανακοινώθηκε στο Εδιμβούργο, στην Ετήσια Συνάντηση των Επιστημόνων που ασχολούνται με το γονιδίωμα, η εγκεφαλική δραστηριότητα είναι αυτή που μας ξεχωρίζει από τους χιμπατζήδες και τα άλλα μέλη της 'οικογένειάς' μας.

Οπως εξηγεί ο Δρ Svante Paabo του Ινστιτούτου Max Planck, που εδράζεται στην Γερμανία και ασχολείται με την εξέλιξη του ανθρώπου, μετά από μελέτη 3 εκατομμυρίων διαφορετικών θέσεων του γονιδιώματος του ανθρώπου και σύγκρισή τους με τις αντίστοιχες θέσεις του γονιδιώματος του χιμπατζή, οι διαφορές που βρέθηκαν είναι ελάχιστες: μόλις το 1,3% των γονιδιακών θέσεων διαφέρει.

Οι επιστήμονες μελέτησαν παράλληλα και τα επίπεδα της γονιδιακής δραστηριότητας στον εγκέφαλο, στο ήπαρ και στο αίμα, ανάμεσα στον άνθρωπο, στο χιμπατζή και σε έναν πιο μακρινό συγγενή, τον πίθηκο ρέζους μακάκους.

Τα ευρήματα είναι συγκλονιστικά: η γονιδιακή δραστηριότητα στο ήπαρ και στο αίμα, ανάμεσα στον άνθρωπο και στο χιμπατζή είναι παρόμοια, με τον ρέζους μακάκους να παρουσιάζει κάποιες μικρές διαφορές.

Ωστόσο, ο εγκέφαλος παρουσιάζει σημαντικές διαφορές: ουσιαστικά θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι η γονιδιακή δραστηριότητα ανάμεσα στον εγκέφαλο του ανθρώπου και αυτόν του χιμπατζή, παρουσιάζει διαμετρικές διαφορές, με τον άνθρωπο να έχει επιταχύνει σημαντικά τη δραστηριοποίηση των γονιδίων του.

Από την άλλη πλευρά, η Δρ. Sue Povey, από το University College του Λονδίνου, δηλώνει ότι "ο γονιδιακός χάρτης των θηλαστικώς είναι τόσο παρόμοιος, ώστε να είναι δύσκολο να εξηγηθεί πώς αυτή η ομοιότητα, παρήγαγε τόσες διαφορές".

'Θέλω να γνωρίζω τι με κάνει άνθρωπο' δηλώνει ο Δρ Paabo. Kαι καταλήγει ότι 'είμαι σίγουρος, ότι ο εγκέφαλος είναι το σημείο στο οποίο κρύβονται τα μυστικά της διαφοροποίησης'.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.