ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΟΠΙΣΘΙΟ

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Σημαίνει νέκρωση τμήματος του μυοκαρδίου που οφείλεται σε απόφραξη μίας ή περισσοτέρων στεφανιαίων αρτηριών. Συγκεκριμένα το οπίσθιο έμφραγμα αναφέρεται στο οπίσθιο τοίχωμα της καρδιάς και οφείλεται σε απόφραξη της περισπωμένης ή της δεξιάς στεφανιαίας αρτηρίας.

Κλινική εικόνα

Το οπίσθιο έμφραγμα παρουσιάζεται με πόνο στο στήθος ή απλά δυσφορία, παρατεταμένα (>30 λεπτά) που ενίοτε αντανακλά στα χέρια, τους αγκώνες, την ωμοπλάτη, ή την κάτω γνάθο. Παράλληλα μπορεί να παρουσιαστεί δύσπνοια, ναυτία, εμετός, κρύος ιδρώτας και σπάνια διάρροια ή επείγουσα ανάγκη για αφόδευση. Αλλα συνοδά συμπτώματα είναι αδυναμία, ζάλη, αίσθημα παλμών ή ακόμη και αίσθημα επικείμενου θανάτου. Στο οπίσθιο έμφραγμα πολύ συνηθισμένες εκδηλώσεις είναι η ναυτία, ο εμετός και η ζάλη με έντονη βραδυκαρδία που καμιά φορά για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται βηματοδότη.Τέλος το οπίσθιο έμφραγμα μπορεί να διαδράμει τόσο υποκλινικά ώστε να μην γίνει αντιληπτό.

Διάγνωση

Η διάγνωση μπαίνει από την κλινική εικόνα, την κλινική εξέταση, το ηλεκτροκαρδιογράφημα (δυστυχώς το ηλεκτροκαρδιογράφημα πολλές φορές είναι μη διαγνωστικό) καθώς και αιματολογικές εξετάσεις. Συγκεκριμένα υπάρχουν ουσίες, τα ένζυμα, που απελευθερώνονται από το μυοκάρδιο όταν αυτό νεκρώνεται και βρίσκοντάς τες στο αίμα επιβεβαιώνεται η διάγνωση του εμφράγματος.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Το οπίσθιο έμφραγμα είναι συνήθως πολύ μικρότερης έκτασης και με λιγότερες επιπλοκές

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση