αδενοκαρκινωμα συμπτωματα | κυστη στο δοντι | λιπαρα οξεα | τριχωφυτιαση στη γατα | σκωληκοειδίτιδα συμπτωματα

ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΥΠΕΝΔΟΚΑΡΔΙΟ


Άλλες ονομασίες

Μη διατοιχωματικό έμφραγμα, non-Q εμφραγμα.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Πρόκειται περί εμφράγματος που όμως στο καρδιογράφημα δεν δίνει την εικόνα ολοκληρωτικής νέκρωσης του μυοκαρδίου οφείλεται όμως και αυτό στην απόφραξη μίας ή περισσοτέρων στεφανιαίων αρτηριών.

Παθογένεια

Το υπενδοκάρδιο έμφραγμα συμβαίνει όταν αποφραχθεί το υπεύθυνο στεφανιαίο αγγείο για χρονική διάρκεια τέτοια (περισσότερο των 20 λεπτών) ώστε να προκληθεί μή αναστρέψιμη ισχαιμία, δηλαδή νέκρωση σε κάποιο κομμάτι του κατώτερου τοιχώματος της καρδιάς. Η διαφορά με τα άλλα εμφράγματα είναι ότι μέσα στο νεκρό τοίχωμα υπάρχουν ανάμικτες και νησίδες ζωντανού μυοκαρδίου.

Πρόληψη

Το υπενδοκάρδιο έμφραγμα είναι μία σοβαρή εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου και ως εκ τούτου πρόληψη μπορεί να γίνει μόνο προς την κατεύθυνση της εξαφάνισης ή τον μετριασμό των προδιαθεσικών παραγόντων κινδύνου δηλαδή διακοπή καπνίσματος, απώλεια σωματικού βάρους, σωματική άσκηση, ελάττωση χοληστερίνης, LDL – χοληστερίνης κλπ.

Κλινική εικόνα

Το υπενδοκάρδιο έμφραγμα παρουσιάζεται με πόνο στο στήθος ή απλά δυσφορία, παρατεταμένα (>30 λεπτά) που ενίοτε αντανακλά στα χέρια, τους αγκώνες, την ωμοπλάτη, ή την κάτω γνάθο. Παράλληλα μπορεί να παρουσιαστεί δύσπνοια, ναυτία, εμετός, κρύος ιδρώτας και σπάνια διάρροια ή επείγουσα ανάγκη για αφόδευση. Αλλα συνοδά συμπτώματα είναι αδυναμία, ζάλη, αίσθημα παλμών ή ακόμη και αίσθημα επικείμενου θανάτου.

Διάγνωση

Η διάγνωση μπαίνει από την κλινική εικόνα, την κλινική εξέταση, το ηλεκτροκαρδιογράφημα (δυστυχώς το ηλεκτροκαρδιογράφημα πολλές φορές είναι μη διαγνωστικό) καθώς και αιματολογικές εξετάσεις. Συγκεκριμένα υπάρχουν ουσίες, τα ένζυμα, που απελευθερώνονται από το μυοκάρδιο όταν αυτό νεκρώνεται και βρίσκοντάς τες στο αίμα επιβεβαιώνεται η διάγνωση του εμφράγματος.

Αντιμετώπιση

Στο υπενδοκάρδιο έμφραγμα η αντιμετώπιση είναι συντηρητικότερη γιατί έχει αποδειχθεί ότι και η θρομβόλυση και η επείγουσα αγγειοπλαστική δεν προσφέρουν πολλά στο συγκεκριμένο τύπο εμφράγματος.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
Αρρυθμίες (κοιλιακές έκτακτες συστολές, κοιλιακή ταχυκαρδία ,κοιλιακή μαρμαρυγή, υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες, φλεβοκομβική βραδυκαρδία (<60 σφύξεις/λεπτό), κολποκοιλιακός αποκλεισμός 3ου βαθμού, αποκλεισμός αριστερού (LBBB), ή δεξιού σκέλους (RBBB).
Αριστερή καρδιακή ανεπάρκεια (εκδηλώνεται με δύσπνοια, πνευμονικό οίδημα, ή καρδιογενές shock)
Μετεμφραγμική στηθάγχη.
Περικαρδίτιδα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ
Το υπενδοκάρδιο έμφραγμα είναι συνήθως ελαφράς μορφής, με ανεπίπλεκτη πορεία κατά τον χρόνο νοσηλείας αλλά με αρκετές επιπλοκές στον 1ο χρόνο μετά το έμφραγμα. Είναι δηλαδή κάτι σαν «μισοτελειωμένη» υπόθεση, κάτι σαν ωρολογιακή βόμβα που κάποια στιγμή θα εκραγεί και θα ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.