αντισώματα κυτταρομεγαλοϊού igg | καταπολεμιση της ισοφαγητιδας | νόσος crohn | ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΣ ΒΗΧΑ ΧΑΠ

Ογκωμα γναθιαίο


Άλλες ονομασίες

Torus Mandibularis, Εξόστωση

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Τα γναθιαία ογκώματα είναι οστικές διογκώσεις που εμφανίζονται στην κάτω γνάθο, συνήθως και στις δύο πλευρές συμμετρικά και όταν δημιουργούνται προβλήματα, όπως στην τοποθέτηση προσθετικών εργασιών, πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά.

Παθογένεια

Η αιτιολογία του υπερώιου ογκώματος είναι άγνωστη αλλά θεωρείται κληρονομική κατάσταση.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Η συχνότητα του γναθιαίου ογκώματος στον γενικό πληθυσμό είναι περίπου 7% χωρίς να δείχνει κάποια προτίμηση σε κάποιο από τα δύο φύλα.

Κλινική εικόνα

Τα γναθιαία ογκώματα είναι οστικές διογκώσεις που εμφανίζονται στην εσωτερική επιφάνεια της κάτω γνάθου και μάλιστα στην περιοχή που αντιστοιχεί στον κυνόδοντα και τον πρώτο προγόμφιο. Συνήθως εμφανίζονται συμμετρικά και στις δύο πλευρές αλλά μπορεί και να εμφανιστεί μόνο στην μια πλευρά(20% των περιπτώσεων). Εχουν μικρό σχετικά μέγεθος σχηματίζουν ρόζους ή λοβούς, είναι σκληρά, έχουν φυσιολογικό χρώμα και προβάλλουν προς την γλώσσα.

Αντιμετώπιση

Η ύπαρξη του γναθιαίου ογκώματος μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην τοποθέτηση προσθετικών εργασιών και τότε είμαστε υποχρεωμένοι να το αφαιρέσουμε χειρουργικά.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.