καρδιακη ανεπαρκεια στο σκυλο | συμπτωματα πνευμονιας | βακτηριακες λοιμωξεις | νανισμος διαγνωση

Ογκωμα υπερώιο


Άλλες ονομασίες

Torus palatinus , Εξόστωση

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Το υπερώιο όγκωμα είναι μια οστική διόγκωση που εμφανίζεται στην άνω γνάθο και όταν δημιουργούνται προβλήματα, όπως στην τοποθέτηση τεχνητών οδοντοστοιχιών, πρέπει να αφαιρείται χειρουργικά.

Παθογένεια

Η αιτιολογία του υπερώιου ογκώματος είναι άγνωστη αλλά θεωρείται κληρονομική κατάσταση. Είναι πιθανό να οφείλεται στην αργή ανάπτυξη των οστών της άνω γνάθου μετά την συνένωσή τους.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Είναι αρκετά συχνό στον γενικό πληθυσμό(20-25%) και μάλιστα παρουσιάζεται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Κλινική εικόνα

Πρόκειται για οστική διόγκωση που εμφανίζεται στη μέση της υπερώας της άνω γνάθου. Το μέγεθός του μπορεί να ποικίλει και να αποτελείται από έναν ή περισσότερους λοβούς. Είναι σκληρό και ανένδοτο στην πίεση ενώ το χρώμα του είναι ίδιο με την υπόλοιπη υπερώα. Εάν τραυματιστεί μπορεί να αποκτήσει πληγή. Δεν μεγαλώνει ή μεγαλώνει αργά. Συνήθως γίνεται αντιληπτό τυχαία.

Αντιμετώπιση

Η ύπαρξη του υπερώιου ογκώματος μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην τοποθέτηση τεχνητής οδοντοστοιχίας(ολικής ή μερικής)και τότε είμαστε υποχρεωμένοι να το αφαιρέσουμε χειρουργικά.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.