στρεπτοκοκκος και τοκετος | εγκεφαλοπαθεια | Τρίξιμο χόνδρων γονάτων | πόνος στο στομάχι

Αγκύλωση κροταφογναθικής


Άλλες ονομασίες

Οστεώδης αγκύλωση κροταφογναθικής

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Με τον όρο αγκύλωση κροταφογναθικής χαρακτηρίζουμε τον μόνιμο περιορισμό της κινητικότητας της κάτω γνάθου -περιορίζεται δηλαδή δραματικά ο βαθμός διάνοιξης του στόματος- λόγω διαφόρων παθολογικών καταστάσεων που υφίστανται στην δεξιά ή αριστερή ή και στις δύο αρθρώσεις (κροταφογναθικές διαρθρώσεις) με τις οποίες συνδέεται η κάτω γνάθος με το κυρίως σώμα του κρανίου.

Παθογένεια

Τα αίτια αυτής της αγκύλωσης χωρίζονται σε 4 κατηγορίες: α) συγγενή αίτια και αφορούν τραυματισμούς της άρθρωσης κατά την διάρκεια του τοκετού, β) κακώσεις από τραυματισμούς με κυριότερη το κάταγμα του μέρους της κάτω γνάθου (κόνδυλος) που αρθρώνεται με το κρανίο, γ) λοιμώδεις αρθρίτιδες, μόλυνση δηλαδή της άρθρωσης από μικρόβια, και δ) χρόνιες φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, δηλαδή διαφόρων τύπων χρόνιες φλεγμονές που δημιουργούνται στην άρθρωση με αποτέλεσμα να δημιουργήται αγκύλωση της κροταφογναθικής. Όλα αυτά που προαναφέραμε έχουν ως συνέπεια να δημιουργούνται διάφορες καταστροφές των διαφόρων ανατομικών στοιχείων της άρθρωσης με αποτέλεσμα αυτή να χάνει την κινητικότητα της.

Κλινική εικόνα

Όταν η αγκύλωση αφορά μόνο την μία άρθρωση (την δεξιά ή την αριστερή) τότε υπάρχει η δυνατότητα διάνοιξης έστω και ελάχιστα του στόματος. Όταν όμως έχουν προσβληθεί και οι δύο αρθρώσεις τότε το στόμα ανοίγει ελάχιστα ή και καθόλου.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με βάση την κλινική εικόνα και ακτινογραφικά.

Αντιμετώπιση

Η διόρθωση και θεραπεία της αγκύλωσης γίνεται χειρουργικά με μια επέμβαση που λέγεται αρθροπλαστική και γίνεται από εξειδικευμένους χειρουργούς, τους γναθοχειρουργούς. Με ειδική κινησιοθεραπεία που ακολουθεί την επέμβαση προλαμβάνεται η υποτροπή.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.