αιδιο εξωτερικα | ακροαστικά | ρυζόνερο για διαρροια | θυμος αδενας και συμπτοματα | τι ειναι ταχυτητα καθιζησης

Βρυγμός


Άλλες ονομασίες

Βρουξισμός

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Ο βρυγμός ειναι μία μη φυσιολογική συνήθεια, που γίνεται χωρίς την θέλησή μας και την επαναλαμβάνουμε (με ενδιάμεσα διαλείμματα) συνήθως κατά τον ύπνο, με κύριο χαρακτηριστικό το τρίξιμο των δοντιών.

Παθογένεια

Ο κυριότερος αιτιολογικός παράγοντας του βρυγμού είναι το stress. Το γιατί το άγχος διαλέγει να εκδηλωθεί στο στόμα μέσω του βρυγμού είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό αν σκεφθούμε ότι το στόμα είναι το πρώτο μέσο λήψης της τροφής και ανίχνευσης του περιβάλλοντος και σε περιόδους ψυχικών εντάσεων έχουμε άμεσες εκδηλώσεις όπως το κάπνισμα, το μάσημα της τσίχλας, το δάγκωμα σκληρών αντικειμένων (π.χ. στυλό). Αλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι η συγκλεισιακή δυσαρμονία, δηλαδή να μη "κλείνει" σωστά το στόμα μας είτε λόγω έλλειψης δοντιών είτε από λάθος σφραγίσματα ή κακές προσθετικές εργασίες. Στην παρουσία του βρυγμού παίζει κάποιο ρόλο και η κληρονομική προδιάθεση.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Ο βρυγμός είναι ένα σχετικά συνηθισμένο φαινόμενο στον γενικό πληθυσμό(5 μέ 20%). Δεν δείχνει προτίμηση σε κάποιο φύλο, δημιουργώντας προβλήματα σε άνδρες και γυναίκες.

Κλινική εικόνα

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα του βρυγμού είναι το τρίξιμο των δοντιών που συμβαίνει συνήθως ενώ κοιμόμαστε. Οι ασθενείς παραπονούνται για πόνο στην άρθρωση της κάτω γνάθου (κροταφογναθική διάρθρωση), για πόνο δηλαδή λίγο μπροστά από το αυτί, είτε ότι δεν μπορούν να ανοίξουν το στόμα τους, συνήθως το πρωί, είτε ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την κάτω γνάθο (έλλειψη λειτουργικού συντονισμού), είτε ακόμη για συνολικότερη ενόχληση στους μύες του προσώπου. Χαρακτηριστικοί είναι και οι θόρυβοι στην κροταφογναθική διάρθρωση κατά την διάνοιξη του στόματος και όχι σπάνια υπάρχουν αποτριβές στις κοπτικές επιφάνειες των προσθίων δοντιών και στις μασητικές των οπισθίων ή ακόμη και καταστροφή σφραγισμάτων ή προσθετικών αποκαταστάσεων.

Διάγνωση

Γίνεται από την κλινική εικόνα του ασθενή.

Αντιμετώπιση

Ο γιατρός θα μας χορηγήσει παυσίπονα και μυοχαλαρωτικά και θα μας συστήσει να μειώσουμε το άγχος. Κατόπιν αφού ελέγξει τον τρόπο που κλείνει το στόμα μας και πιθανώς επέμβει για να εξισορροπήσει την σύγκλειση μας, ανάλογα με την κλινική εκτίμηση που θα κάνει, μπορεί να προχωρήσει στη κατασκευή νάρθηκα σύγκλεισης, αν το κρίνει απαραίτητο. Θα πάρει ένα αποτύπωμα του στόματος μας και με την συνεργασία του οδοντοτεχνίτη, θα κατασκευάσει ένα μικρό διαφανές μασελάκι που καλύπτει συνήθως τα δόντια της άνω γνάθου. Ο νάρθηκας σύγκλεισης φοριέται κυρίως τις νύχτες, αλλά σε έντονα προβλήματα και κάποιες ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας, από λίγες εβδομάδες μέχρι μερικούς μήνες. Είναι ένα μέσο που ανακουφίζει από τα συμπτώματα, χαλαρώνει τους μύες, σταθεροποιεί το κλείσιμο του στόματος, ξεκουράζει τις αρθρώσεις και παρεμποδίζει την αποτριβή των δοντιών.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.