κρασικαιγαστριτιδα | ασπρη βλεννα στα κοπρανα | ρεβοκρανο | ρινορραγια κατα εμμηνο ρυση | ιογενης παρεση

Σιαλόρροια


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Σιαλόρροια ονομάζουμε την αυξημένη έκκριση σάλιου μέσα στο στόμα.

Παθογένεια

Η αυξημένη ροή του σάλιου στο στόμα μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Κατ’ αρχήν σε κάποια βλάβη των εγκεφαλικών κέντρων και νεύρων που ελέγχουν την έκκριση του. Διάφορες φλεγμονές που παρατηρούνται μέσα στο στόμα όπως ουλίτιδες, στοματίτιδες αλλά και διάφορες άλλες καταστάσεις όπως το έλκος, η περίοδος, η κύηση, συναισθηματικές και συγκινησιακές καταστάσεις, ή γενικές παθήσεις όπως η νόσος του Parkinson. Επίσης το κάπνισμα και διάφορα φάρμακα που επιδρούν άμεσα ή έμμεσα στα εγκεφαλικά κέντρα και νεύρα που ελέγχουν την ροή του σάλιου.

Κλινική εικόνα

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της σιαλόρροιας είναι η αυξημένη έκκριση σάλιου.

Αντιμετώπιση

Κατ’ αρχήν πρέπει να διερευνηθεί το πιθανό αίτιο στο οποίο οφείλεται η σιαλόρροια. Σε επίμονες περιπτώσεις χορηγούνται φάρμακα που αναστέλλουν την έκκριση του σάλιου όπως π.χ. η ατροπίνη, υπό την προυπόθεση ότι δεν υπάρχουν αντενδείξεις από το κυκλοφοριακό.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.