τριχες στη γλωσσα | ειλεος | τσιπουρο θερμιδες | τροφές για δυσκοιλιότητα | μαλακα κοπρανα και αερια

Παροδοντικός τραυματισμός


Άλλες ονομασίες

Παροδοντικό τραύμα

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Ο παροδοντικός τραυματισμός είναι ο τραυματισμός που μπορεί να πάθουν οι στηρικτικοί ιστοί των δοντιών(το οστό της γνάθου, το ενδοφάτνιο, η οστείνη του δοντιού)εξαιτίας υπέρμετρων μασητικών πιέσεων που μπορεί να ασκηθούν πάνω στα δόντια, τα οποία πονάνε και παρουσιάζουν κινητικότητα.

Παθογένεια

Ο παροδοντικός τραυματισμός μπορεί να οφείλεται σε πρόωρες επαφές ενός ή περισσοτέρων δοντιών(όταν δηλαδή κλείνουμε το στόμα κάποια δόντια μπορεί να έρχονται σε επαφή με τα απέναντι πριν από τα υπόλοιπα δόντια), σε αλλαγή φοράς της μασητικής πίεσης(μπορεί να συμβεί όταν τα δόντια αποκτήσουν κλίσεις κατά την μετακίνηση τους σε θέσεις δοντιών που έχουν γίνει εξαγωγές), σε κακότεχνες προσθετικές εργασίες ή ακόμα και όταν το άτομο εμφανίζει βρουξισμό.

Κλινική εικόνα

Τα δόντια που έχουν παροδοντικό τραυματισμό πονάνε και είναι ευαίσθητα στις εναλλαγές της θερμοκρασίας των τροφών ή των ποτών. Παρουσιάζουν κινητικότητα και μπορεί να έχουν μετατοπισθεί από την αρχική τους θέση. Αν υπάρχει και βρουξισμός είναι δυνατόν να υπάρχουν και ενοχλήσεις στην άρθρωση της κάτω γνάθου.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται από την κλινική εικόνα και μπορεί να βοηθήσει σ΄ αυτήν και η χρήση ενδοστοματικών ακτινογραφιών.

Αντιμετώπιση

Ο γιατρός πρέπει να σταματήσει κάθε τραυματογόνο πίεση είτε με τροχισμούς στις υπάρχουσες πρόωρες επαφές είτε με την διόρθωση κακότεχνων προσθετικών εργασιών. Αν το πρόβλημα οφείλεται σε βρουξισμό αφού διορθώσει τυχών ατέλειες στην σύγκλειση των δοντιών μπορεί να εφοδιάσει τον ασθενή με ακρυλικό νάρθηκα σύγκλεισης που θα τον φοράει κατά την διάρκεια της νύχτας. Στην περίπτωση που συνυπάρχει και περιοδοντίτιδα πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπιστεί με περιοδοντική θεραπεία.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.