υπεριωδης ακτινες φυσικοθεραπεια | κραμπα στη γναθο | ιλαρα εμβολιο | πνευμονια συμπτωματα | μηνισκος

Ακτινογραφία ενδοστοματική


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Με τον όρο ενδοστοματική ακτινογραφία εννοούμε τις συνήθεις ακτινογραφίες που λαμβάνονονται στα οδοντιατρεία με την βοήθεια ακτινογραφικών πλακιδίων που εισάγονται στο στόμα(έχουν μικρό μέγεθος) και αποτελούν πολύ χρήσιμο εργαλείο στην συνήθη οδοντιατρική πράξη.

Πως γίνεται

Ο οδοντίατρος αφού εξηγήσει την διαδικασία που πρόκειται να ακολουθήσει θα εξετάσει την στοματική κοιλότητα του ασθενή και θα αφαιρέσει κάθε κινητή προσθετική ή ορθοδοντική εργασία για να αποφύγει την απεικόνιση της στο ακτινογράφημα. Μετά για μεγαλύτερη προστασία μπορεί να φορέσει στον ασθενή μια ειδική μολύβδινη ποδιά. Αφού ρυθμίσει το ακτινογραφικό μηχάνημα θα τοποθετήσει στο στόμα το ακτινογραφικό πλακίδιο, το οποίο ή θα το κρατά ο ασθενής μόνος του με το δάκτυλό του ή θα συγκρατείται από ειδικό βραχίονα του οδοντιατρικού μηχανήματος. Ο οδοντίατρος θα πατήσει τον χρονοδιακόπτη και θα απομακρυνθεί από την πηγή της ακτινοβολίας. Η όλη διαδικασία δεν κρατά πάνω από μερικά λεπτά. Ανάλογα με το τι θέλει να απεικονήσει στο ακτινογράφημα ο οδοντίατρος μπορεί να χρησιμοπιήσει διαφορετικά ενδοστοματικά πλακίδια και βέβαια να προσαρμόσει κατάλληλα την τεχνική του. Ετσι εκτός από τις συνήθεις περιακκροριζικές ενδοστοματικές ακτινογραφίες έχουμε τις μυλικές ακτινογραφίες συγκλείσεως(παίρνονται με κλειστό το στόμα)και τις ακτινογραφίες δήξεως(για κάθε γνάθο ξεχωριστά).

Που χρησιμεύει

Οι ενδοστοματικές ακτινογραφίες μας δίνουν μια σαφή απεικόνιση της περιοχής που ακτινοβολήσαμε. Ετσι μας βοηθούν στην οδοντιατρική διάγνωση είτε αυτή αφορά καθαρά την κατάσταση των δοντιών, είτε την ύπαρξη περιακροριζικών αλλοιώσεων, ή και τον έλεγχο του ύψους του οστού σε περιοδοντίτιδες. Αποτελούν ακόμη ένα χρήσιμο εργαλείο κατά την διάρκεια των οδοντιατρικών επεμβάσεων όπως για τον καθορισμό του μήκους των ριζών στις ενδοδοντικές θεραπείες(απονευρώσεις). Αν και η ενδοστοματική ακτινογραφία χαρακτηρίζεται για την σαφήνεια της, μειονεκτεί ως προς το μέγεθος της περιοχής την οποία μπορεί να καλύψει. Σε περιπτώσεις που χρειαζόμαστε τον έλεγχο ευρύτερης περιοχής είτε θα χρησιμοποιήσουμε την πανοραμική ακτινογραφία είτε θα κανουμε έναν πλήρη ακτινογραφικό έλεγχο με τις απαραίτητες σε αριθμό ενδοστοματικές ακτινογραφίες.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.