φλεγμονη λεπτο εντερο | επιμονο κοιταγμα στα ματια | περικαρδίτιδα | κροταφική αρτηρίτιδα θεραπεία

Χρόνια ρινίτιδα


Διακρίνεται σε χρόνια καταρροϊκή ή απλή χρόνια ρινίτιδα και σε χρόνια υπερτροφική ρινίτιδα.

Απλή χρόνια ρινίτιδα

Είναι η μόνιμη εγκατάσταση ρινικών ενοχλημάτων. Τα αίτια είναι τα επανειλημμένα επεισόδια οξείας ρινίτιδας, τα οποία ευοδώνονται από παράγοντες όπως η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, τα υπερτροφικά κρεατάκια, το κάπνισμα, διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, οι κακές συνθήκες διαβίωσης κ.α. Το κύριο σύμπτωμα είναι το αίσθημα της βουλωμένης μύτης με συνέπεια δυσχέρεια ρινικής αναπνοής λόγω παχύρρευστης βλεννοπυώδους οπισθορρινικής έκκρισης, η οποία όταν ο άρρωστος ξαπλώνει προκαλεί ξηρό βήχα. Η όσφρηση ελαττώνεται και η φωνή αλλοιώνεται.

Κατά την εξέταση ο βλεννογόνος της μύτης είναι κόκκινος ή ωχρός με οίδημα και άφθονες εκκρίσεις. Για τη θεραπεία πρέπει αρχικά να αναζητηθεί και να αντιμετωπισθεί ο αιτιολογικός παράγοντας π.χ αφαίρεση υπερτροφικών αδενοειδών εκβλαστήσεων. Τοπικά συνιστώνται πλύσεις της μύτης με φυσιολογικό ορό, ιδιαίτερα στα παιδιά, και ενσταλάξεις με αγγειοσυσπαστικά φάρμακα. Πλημμελής αντιμετώπιση της νόσου οδηγεί σε χρόνια υπερτροφική ρινίτιδα.

Χρόνια υπερτροφική ρινίτιδα

Αποτελεί προχωρημένο στάδιο χρόνιας ρινίτιδας και χαρακτηρίζεται από πάχυνση του ρινικού βλεννογόνου και κυρίως των κάτω ρινικών κογχών, η οποία αποκαλύπτεται κατά την εξέταση της μύτης. Η λοιπή συμπτωματολογία και η αντιμετώπιση είναι ίδια με της χρόνιας ρινίτιδας. Επί έντονης απόφραξης η σμίκρυνση του μεγέθους των κάτω ρινικών κογχών επιτυγχάνεται χειρουργικά ή με καυτηρίαση.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.