Τι είναι η φίμωση και τι η περιτομή;

Η περιτομή είναι η ενδεδειγμένη χειρουργική αποκατάσταση της φίμωσης.

Γράφει ο Κοντός Στυλιανός, Ουρολόγος – Ανδρολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr 

Φίμωση είναι η κατάσταση εκείνη, κατά την οποία δεν τραβιέται προς τα πίσω η  ακροποσθία, δηλαδή το δέρμα που καλύπτει το κεφάλι του πέους (βάλανος).

Η φίμωση δημιουργείται από επαναλαμβανόμενες ή χρόνιες φλεγμονές της βαλάνου και της ακροποσθίας που ονομάζονται βαλανοποσθίτιδες.

Περιτομή είναι η αφαίρεση της ακροποσθίας, με συνέπεια η βάλανος να είναι μόνιμα ακάλυπτη από δέρμα.

Πότε γίνεται περιτομή;

Η περιτομή είναι η ενδεδειγμένη χειρουργική αποκατάσταση της φίμωσης και συνιστάται σε κάθε περίπτωση όπου ο άντρας ή το παιδί δεν μπορεί να αποκαλύψει τη βάλανο ή όταν η βάλανος αποκαλύπτεται, αλλά δημιουργεί προβλήματα στένωσης και πόνου κατά τη στύση.

Τι προετοιμασία χρειάζεται;

Δεν απαιτείται καμία ιδιαίτερη προετοιμασία, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο άνδρας λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή. Τότε, η αγωγή πρέπει να διακοπεί για κάποιες ημέρες πριν από το χειρουργείο και κατά περίπτωση ο ιατρός σας μπορεί να σας αντικαταστήσει την αντιπηκτική αγωγή με ενέσεις στην κοιλιακή χώρα.

Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία περιφερικά στη βάση του πέους. Στην συνέχεια, τέμνεται και απολινώνεται ο χαλινός, και ακολουθεί αφαίρεση του δέρματος που έχει υποστεί σκλήρυνση και στένωση. Γίνεται σχολαστική αιμόσταση και ραφή του τραύματος. Τέλος, τοποθετούνται γάζες και ελαστικός επίδεσμος γύρω από το πέος. Στα παιδιά και στα νεαρά άτομα μπορεί η επέμβαση να γίνει με γενική αναισθησία.

Ο μέσος όρος νοσηλείας είναι μερικές ώρες.

Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενή;

Η πλειοψηφία των ασθενών δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα μετά την επέμβαση. Η πλήρης επούλωση του τραύματος συνήθως γίνεται σε 10-12 ημέρες, και η πλήρης ανάρρωση μπορεί να απαιτήσει και 2 εβδομάδες, μέχρι να επιτραπεί η πλήρης  δραστηριότητα. Μία τυπική εργασία γραφείου μπορεί να γίνει 1-2 ημέρες μετά την επέμβαση, και η σεξουαλική επαφή είναι συνήθως εφικτή ύστερα από δύο εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης