Περιτομή

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Πρόκειται για χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται η ακροποσθία (δερματική πτυχή), που περιβάλλει τη βάλανο του πέους(κεφαλή). Γίνεται για λόγους υγιεινής, αν και αμισβητείτε η χρησιμότητά της, και ακόμη για εθνικούς ή θρησκευτικούς λόγους όπως στους Εβραίους και στους Μουσουλμάνους.

Πως γίνεται

Κατά την επέμβαση ο γιατρός, αφού αναισθητοποιήσει την περιοχή, καθαρίζει την ακροποσθία την οποία και τραβά προς τα εμπρός και με την βοήθεια μιας λαβίδας συγκρατεί την βάλανο προς τα πίσω, ενώ με την χρήση ψαλιδιού ή νυστεριού αφαιρεί την ακροποσθία. Ακολουθεί ράψιμο της περιοχής και ολοκληρώνεται η διαδικασία.

Στους Εβραίους η περιτομή εκτελείται την όγδοη μέρα μετά την γέννηση, εκτός αν δεν το επιτρέπουν ιατρικοί λόγοι. Διενεργείται από ενα εξειδικευμένο άτομο, που καλείται ‘μοχέλ’, το οποίο μερικές φορές έχει και ιατρική εκπαίδευση. Για πρώτη φορά περιγράφεται περιτομή στην ‘Παλαιά διαθήκη’ πριν από 3.000 χρόνια.

Επιπλοκές

Αν και υπάρχει μια ενόχληση τις πρώτες μέρες, οι επιπλοκές είναι σπάνιες όπως αιμορραγία, μόλυνση της περιοχής ή βλάβη της βαλάνου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση