κακωση περιφερικου νευρου | ανευρυσμα αορτης καρδιας | ρήξη μήτρας συμπτωματα

ΧΑΛΑΖΙΟ - ΚΡΙΘΗ


Άλλες ονομασίες

κριθαράκι

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Χαλάζιο είναι χρόνια φλεγμονή των βλεφάρων που προκαλείται από την απόφραξη των στομίων των μεϊβομιανών αδένων.

Γενικά

Το πλούσιο σε λιπαρό έκκριμα των μεϊβομιανών αδένων (υπάρχουν 20-40 αδένες σε κάθε βλέφαρο) συσσωρεύεται μέσα στον σάκο του αδένα με αποτέλεσμα την διόγκωσή του και συνοδεύεται πολλές φορές από τοπική φλεγμονώδη αντίδραση. Συχνά το χαλάζιο επιμολύνεται και η πάθηση επεκτείνεται σε όλο το βλέφαρο. Κλινικά εμφανίζεται με την μορφή σκληρής διόγκωσης κάτω από το δέρμα του βλεφάρου που μπορεί να ψηλαφηθεί με το δάκτυλο.

Το χαλάζιο πρέπει επίσης να διακρίνεται από την κριθή (ή αλλιώς κριθαράκι) που είναι οξεία σταφυλοκοκκική λοίμωξη των σμηγματογόνων ή των μεϊβομιανών αδένων των βλεφάρων. Εμφανίζεται επώδυνη διόγκωση στο ελεύθερο βλεφαρικό χείλος και χρειάζεται άμεση χορήγηση αντιβιοτικών τοπικά και πολλές φορές και συστηματικά. Σε μη υποχώρηση μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική παροχέτευση.

Αντιμετώπιση

Συχνά μικρά χαλάζια μπορεί να απορροφηθούν και να εξαφανισθούν αυτόματα. Χρησιμοποιείται συνήθως συνδυασμός αντιβιοτικών και κορτικοστεροειδών τοπικά. Όταν δεν υποχωρεί γίνεται χειρουργική αφαίρεση. Σημαντικό είναι να γίνεται διάκριση από κάποιο καρκίνωμα των βλεφάρων γι'αυτό και χρειάζεται πάντα οφθαλμολογικός έλεγχος.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.