κρυοθεραπεια | αλκοολισμος και συνεπειες | apofraxi holis diatrofi | σκωληκοειδίτιδα | εκτακτες συστολες

ΔΑΚΡΥΟΚΥΣΤΙΤΙΔΑ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η φλεγμονή του δακρυϊκού ασκού καλείται δακρυοκυστίτιδα και μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια.

Γενικά

Ο δακρυϊκός ασκός βρίσκεται στο πρόσθιο τμήμα του έσω τοιχώματος του οφθαλμικού κόγχου (προς τη μύτη), και από εκεί ξεκινά ο ρινοδακρυϊκός πόρος, μέσω του οποίου τα δάκρυα καταλήγουν στην ρινική κοιλότητα. Σε περίπτωση κωλύματος στο αποχετευτικό σύστημα των δακρύων προκαλείται λίμναση των δακρύων στον ασκό και η επιμόλυνσή τους οδηγεί σε οξεία δακροκυστίτιδα.

Κλινική εικόνα

Η συμπτωματολογία είναι επώδυνη διόγκωση στην περιοχή του δακρυϊκού ασκού, επιφορά( υπερχείλιση δακρύων) και καμιά φορά οίδημα βλεφάρων.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία συνίσταται στη χορήγηση αντιβιοτικών ευρέος φάσματος από τη συστηματική οδό. Στην περίπτωση που η φλεγμονή είναι έντονη και έχουμα συλλογή πύου, η διάνοιξη και παροχέτευση μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή.Αφού υποχωρήσουν τα οξέα συμπτώματα συνίσταται η επέμβαση της δακρυοασκορινοστομίας (δημιουργείται επικοινωνία μεταξύ δακρυϊκού ασκού και ρινικής κοιλότητας).

Χρόνια δακρυοκυστίτιδα

Η χρόνια δακρυοκυστίτιδα απαντά συχνότερα σε γυναίκες και εμφανίζεται μα επίμονη ετερόπλευρη δακρύρροια και βλεννοπυώδες έκκριμα από τα δακρυϊκά σημεία, (στο έσω τμήμα του οφθαλμού), κατά την πίεση του δακρυϊκού ασκού. Ο οφθαλμός παρουσιάζει συμπτώματα υποξείας επιπεφυκίτιδας (ελαφρά ερυθρότητα, λίγο έκκριμα το πρωί) και ο δακρυϊκός ασκός είναι ανώδυνα διογκωμένος.

Η θεραπεία συνίσταται σε διασωλήνωση με σωληνάρια σιλικόνης της αποχετευτικής οδού και, επί αποτυχίας, σε εγχείρηση δακρυοασκορινοστομίας.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.