Αβέβαιο το μέλλον του ΕΟΠΥΥ

“Μπορεί να βγω, μπορεί να μπω. Μπορεί να φύγω και να ξαναρθώ…”

Ενώ οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν την απεργία τους μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση δείχνει να παίρνει πιό σκληρή στάση απέναντί τους. Ήδη ο υφυπουργός Υγείας κύριος Αντώνης Μπέζας ανακοίνωσε διακοπή συμβάσεων για 1000 γιατρούς, που αφορά τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Ο υπουργός Υγείας κύριος Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε με νόημα οτι διαθέτει και “plan b” σε περίπτωση που συνεχισθεί η απεργία. Κανείς όμως δεν γνωρίζει αν η κίνηση του κυρίου Μπέζα ήταν στα πλαίσια του “plan b”, ή αν τελικά η απεργία μπορεί να λειτουργήσει ως πρόσχημα για τον αιφνίδιο θάνατο του ΕΟΠΥΥ, όπως, κατά κάποιο τρόπο, έγινε με την ΕΡΤ.

Τι δήλωσε η υφυπουργός κυρία Ζέττα Μακρή

«Δεν θα κλείσει ο ΕΟΠΥΥ. Δεν αποφασίστηκε τίποτα ακόμα, πέρα από το ότι θα είναι αγοραστής υπηρεσιών Υγείας. Για όλα τα υπόλοιπα, όταν τελειώσει η αξιολόγηση και η χαρτογράφηση του ΕΟΠΥΥ, θα ληφθούν αποφάσεις οι οποίες θα αφορούν σε ειδικότερες λεπτομέρειες».

«Δεν σκεφτόμαστε ούτε “ξαφνικό θάνατο” ούτε απαραίτητα απολύσεις για τον ΕΟΠΥΥ» τόνισε η υφυπουργός Υγείας κυρία Ζέττα Μακρή στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο».

Με ξαφνικό θάνατο κινδυνεύει ο ΕΟΠΥΥ

Παράλληλα, η εφημερία “ΕΘΝΟΣ” στο κεντρικό της άρθρο το Σαββαρο 30 Νοεμβρίου 2013, αναφέρεται σε διοίρα 30 ημερων που έχει στους γιατρούς. Αν καταστεί άγονη, ο ΕΟΠΥΥ θα κλείσει και θα ξανανοίξει ως καθαρά διοικητικός οργανισμός (“αγοραστής υπηρεσιών υγείας”).

«Στα έσχατα μέσα προσφεύγει το υπουργείο Υγείας για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που δημιουργείται στον ΕΟΠΥΥ από τις απεργίες των γιατρών. Δίνει προθεσμία τεσσάρων εβδομάδων για αναστολή των κινητοποιήσεων. Προειδοποιεί ότι διαφορετικά θα κλείσει τα πολυϊατρεία και τα εργαστήρια, ακόμα και τον ίδιο τον Οργανισμό».

Αβέβαιο το μέλλον του ΕΟΠΥΥ

Στις Βερσαλλίες ο ΕΟΠΥΥ αναστενάζει

Ο υπουργός Υγείας κύριος Άδωνις Γεωργιάδης, έστειλε από τη Βουλή αυστηρό μήνυμα:

«Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με κανένα. Ο χώρος της υγείας δεν πρέπει να είναι πεδίο σύγκρουσης. Σήμερα, ήρθα αντιμέτωπος με το αίτημα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ να εξαιρεθούν από το γενικό νόμο, που λέει ότι η διοίκηση μπορεί να προχωρήσει στην κινητικότητα υπαλλήλων. Θέλουν να υπογράψω χαρτί ειδικά για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, που να λέει ότι ειδικά αυτοί εξαιρούνται από τη διαδικασία. Τέτοια συμφωνία δεν μπορούμε να κάνουμε. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι. Για όποιον έχει διάθεση να έρθει να κάνει διάλογο ή αντίλογο είμαστε πρόθυμοι και η πόρτα είναι ανοικτή. Αλλά, αν νομίζει ότι αυτός γεννήθηκε στις Βερσαλλίες και όλοι οι άλλοι είμαστε κατώτεροι και θέλει να εξαιρεθεί, αυτό δεν μπορεί να γίνει».

Διαψεύδει ο ΕΟΠΥΥ οτι θα κλείσει

Τέλος, σε ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, τονίζεται, μεταξύ άλλων

«Ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση τους. Τα σημερινά προβλήματα θα αντιμετωπιστούν με την βοήθεια και την υπεύθυνη στάση όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Διαβάστε επίσης