Μπορούμε να προστατευθούμε από τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV);

Περίπου 8 στις 10 γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές υπολογίζεται ότι έρχονται σε επαφή με τον ιό στη διάρκεια της ζωής τους. Αντίστοιχο ποσοστό ισχύει και για τους άντρες.

Τι είναι ο HPV

Ο ιός HPV (Human papillomavirus) ή ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων είναι ένας DNA-ιός, ο οποίος εισέρχεται στο γενετικό υλικό των κυττάρων και τους αλλάζει τη δομή, μετατρέποντάς τα ορισμένες φορές σε κακοήθη. Ο HPV είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Μία γυναίκα δεν μπορεί να αναπτύξει τον καρκίνο αυτό, αν δεν έχει μολυνθεί από τον ιό HPV.

Περαιτέρω, μπορεί να προκαλέσει άλλες μορφές καρκίνου στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, όπως του αιδοίου, του κόλπου και του πρωκτού στις γυναίκες και του πέους, του περινέου και του πρωκτού στους άντρες, ενώ επιπλέον ευθύνεται και για ορισμένες μορφές καρκίνου στοματοφάρυγγα, στοματικής κοιλότητας και λάρυγγα, που αφορούν και τα δύο φύλα. Επίσης, προκαλεί καλοήθη νοσήματα, όπως γεννητικά κονδυλώματα και αναπνευστική θηλωμάτωση και στα δύο φύλα.

Όταν ο ιός προσβάλλει τα κύτταρα, μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη, η οποία όμως δεν είναι αντιληπτή, μέχρι να εμφανισθεί κάποια κλινικά σχετιζόμενη νόσος. Το άτομο που έχει προσβληθεί μπορεί να μην έχει κανένα σύμπτωμα για πολλά χρόνια και έτσι να μην αντιληφθεί τη μόλυνση και να συνεχίσει να μεταδίδει τον ιό στους συντρόφους του. Το γεγονός αυτό αυξάνει τη μεταδοτικότητα του ιού.

Πώς μεταδίδεται

Ο ιός HPV μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή και σπανιότερα με την επαφή των γεννητικών οργάνων (χωρίς ολοκληρωμένη επαφή) ή των χεριών. Το προφυλακτικό μειώνει μεν τον κίνδυνο της μετάδοσης, αλλά δεν παρέχει πλήρη προστασία.

Πόσο συχνό είναι

Περίπου 8 στις 10 γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές υπολογίζεται ότι έρχονται σε επαφή με τον ιό στη διάρκεια της ζωής τους. Αντίστοιχο ποσοστό ισχύει και για τους άντρες. Πιο ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες είναι οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικοι, διότι σε αυτές τις ηλικίες γίνεται συχνότερα η πρώτη επαφή με τον ιό.

Εμβόλιο HPV

Η λοίμωξη από τον ιό HPV μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό. Στο εμπόριο διατίθενται δύο εμβόλια, διδύναμο και τετραδύναμο, που προστατεύουν από τους πιο συχνούς ογκογόνους τύπους του ιού (τύποι 16 και 18), ενώ το τετραδύναμο προστατεύει και από τους συχνότερους τύπους που προκαλούν γεννητικά κονδυλώματα (τύποι 6 και 11).

Τα εμβόλια κατά του ιού HPV χορηγούνται δωρεάν στα κορίτσια 12-15 ετών και στις έφηβες και νεαρές γυναίκες 16-26 ετών. Η χορήγηση του εμβολίου, όμως, ενδείκνυται και στις γυναίκες μέχρι 45 ετών, καθότι ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής ζωής. Το εμβόλιο χορηγείται σε 3 δόσεις εντός εξαμήνου.

Είναι καλύτερο να πραγματοποιείται ο εμβολιασμός πριν από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής, ώστε να αναπτύσσει την πληρέστερη κατά το δυνατόν προστασία. Ωστόσο, συνιστάται να γίνεται πάντοτε, ανεξαρτήτως της έναρξης ή όχι των σεξουαλικών επαφών.

Ο εμβολιασμός με τα υπάρχοντα εμβόλια προλαμβάνει πάνω από το 75% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τις περισσότερες από τις άλλες μορφές καρκίνου της γεννητικής χώρας. Επιπλέον, με το τετραδύναμο εμβόλιο προλαμβάνεται και το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων.

Το εμβόλιο δεν μπορεί να μολύνει τον οργανισμό. Η σύστασή του είναι αποκλειστικά συνθετική και αποδεδειγμένα εντελώς ακίνδυνη. Έχει τις συνήθεις παρενέργειες των εμβολίων, δηλαδή μπορεί να προκληθεί τοπικός ερεθισμός (ερυθρότητα ή οίδημα) στο σημείο που γίνεται η ένεση, χαμηλός πυρετός, ελαφρά ζάλη ή αλλεργικές αντιδράσεις.

Όταν ο ιός εισέλθει στον οργανισμό, δεν μπορεί να αποβληθεί ούτε με φαρμακευτική αγωγή, ούτε με χειρουργική επέμβαση. Θα χρειάζεται στο μέλλον στενή παρακολούθηση, για να εντοπιστούν έγκαιρα τα συμπτώματα οποιασδήποτε νόσου προκαλείται από τον HPV.

Ωστόσο, ακόμη κι αν υπάρχει ήδη μόλυνση από κάποιον τύπο του ιού, τότε και πάλι ενδείκνυται ο εμβολιασμός, διότι το εμβόλιο θα προσφέρει προστασία για τους υπόλοιπους τύπους του, εφόσον είναι απίθανο να έχει γίνει μόλυνση και από τους 4 τύπους του ιού, από τους οποίους προφυλάσσει το εμβόλιο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση