Ακριβό το πρώτο συνθετικό μπιφτέκι, αλλά θα κάνει απόσβεση…

Ο καθηγητής Mark Post του Maastricht University κατόρθωσε να παρασκευάσει “τεχνητό κρέας”. Πώς έγινε αυτό; Χρησιμοποιήθηκαν βλαστοκύτταρα αγελάδας. Τα βλαστοκύτταρα ή αρχέγονα κύτταρα ή stem cells είναι τα κύτταρα πρόγονοι των περισσοτέρων κυττάρων ενός οργανισμού. Στη φύση διαφοροποιούνται, δηλαδή εξελίσσονται προς τις διάφορες μορφές κυττάρων του κάθε οργανισμού (δέρμα, οστά, μυς, νευρικά κύττατα και πολλά άλλα). Αυτό, βέβαια, μπορεί να γίνει (ως ένα βαθμό) και στο εργαστήριο. Στην προκειμένη περίπτωση τα βλαστοκύτταρα της αγελάδας “εξαναγκάστηκαν” να διαφοροποιηθούν σε μυϊκά κύτταρα, που κατέληξαν να γίνουν κιμάς και στη συνέχεια μπιφτέκι.

Το πρώτο συνθετικό μπιφτέκι κόστισε περί τα 300.000 euro. Ένας από τους χορηγούς της έρευνας ήταν ο Sergey Brin της Google.

Το πρώτο συνθετικό μπιφτέκι μαγειρεύτηκε με τη δέουσα δημοσιότητα. Δείτε το video:

Γιατί γίνονται όλα αυτά

Η επίσημη απάντηση στο ερώτημα είναι “για να εξασφαλισθεί τροφή για την ανθρωπότητα, που ο πληθυσμός της ολοένα και αυξάνεται”. Ενδεχομένως ένα τέτοιο “κρέας” να είναι περισσότερο ανεκτό από τους χορτοφάγους. Ήδη η οργάνωση PETA για τα δικαιώματα των ζώων εξέδωσε θετική ανακοίνωση που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Meet the new meat: η οικονομική διάσταση

Κάποιοι βέβαια θα μπορούσαν να σκεφτούν οτι τα κίνητρα είναι οικονομικά. Και δεν θα ήταν και παράλογο να το σκεφτεί κανείς, αν αναλογισθεί τα οφέλη που θα προκύψουν στην θεωρητική περίπτωση που η παραγωγή τέτοιων προϊόντων περάσει από το στάδιο του πειράματος (που είναι τώρα) στη μαζική παραγωγή. Με απλά λόγια:

  • 40% λιγότερη ενέργεια για την παραγωγή του “κρέατος”
  • 95% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα
  • 99% λιγότερη έκταση γης για την παραγωγή του (αν όχι πλήρης εξάλειψη)

ή πιό παραστατατικά:

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση