ΡΑΙΒΟΚΡΑΝΟ

Συνήθως εμφανίζεται από την γέννηση (συγγενές ραιβόκρανο). Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα αίτια.

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Είναι η παραμόρφωση κατά την οποία προκαλείται μόνιμη κλίση της κεφαλής προς τη μια πλευρά και συγχρόνως ελαφρά στροφή της προς την άλλη.

Γενικά

Συνήθως εμφανίζεται από την γέννηση (συγγενές ραιβόκρανο) και οφείλεται σε πλημμελή διαμόρφωση και ανάπτυξη ορισμένων σπονδύλων ή συνηθέστερα οφείλεται σε ρίκνωση και βράχυνση του ενός από τους δύο στερνοκλειδομαστοειδείς μύες.

Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα αίτια που προκαλούν ραιβόκρανο όπως π.χ. διαταραχές στην όραση, νευρολογικά ή ψυχολογικά αίτια, φλεγμονές όπως αμυγδαλίτιδα ή λεμφαδενίτιδα ή ωτίτιδα, τραυματικά αίτια όπως π.χ. κάκωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης κλπ.

Θεραπεία

Στη βρεφική ηλικία μόλις διαπιστωθεί η τοπική διόγκωση του μυός, γίνεται προσπάθεια να διαταθεί προοδευτικά με φυσιοθεραπευτή και από την μητέρα.

Πάνω από δύο ετών η φυσικοθεραπεία δεν αποδίδει, γι’ αυτό το χειρουργείο είναι η πιο σωστή θεραπεία (κόβονται οι καταφύσεις ή σπανιότερα και η έκφυση του μυός). Στο οφθαλμικό ή φλεγμονώδες ραιβόκρανο η θεραπεία είναι αιτιολογική.

Στο ραιβόκρανο που οφείλεται σε μυϊκό σπασμό του στερνοκλειδομαστοειδούς εφαρμόζουμε αυχενικό κολάρο, χορηγούμε μυοχαλαρωτικά και επανεκτιμάται η κατάσταση μετά από λίγες μέρες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση