εκκολπωματίτιδα τι ειναι | αιμα περιοδου ανοιχτο κοκκινο | καρδιογραφημα | ανεμογκαστρι στις γυναικες

ΡΑΙΒΟΚΡΑΝΟ

Συνήθως εμφανίζεται από την γέννηση (συγγενές ραιβόκρανο). Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα αίτια.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι η παραμόρφωση κατά την οποία προκαλείται μόνιμη κλίση της κεφαλής προς τη μια πλευρά και συγχρόνως ελαφρά στροφή της προς την άλλη.

Γενικά

Συνήθως εμφανίζεται από την γέννηση (συγγενές ραιβόκρανο) και οφείλεται σε πλημμελή διαμόρφωση και ανάπτυξη ορισμένων σπονδύλων ή συνηθέστερα οφείλεται σε ρίκνωση και βράχυνση του ενός από τους δύο στερνοκλειδομαστοειδείς μύες.

Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα αίτια που προκαλούν ραιβόκρανο όπως π.χ. διαταραχές στην όραση, νευρολογικά ή ψυχολογικά αίτια, φλεγμονές όπως αμυγδαλίτιδα ή λεμφαδενίτιδα ή ωτίτιδα, τραυματικά αίτια όπως π.χ. κάκωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης κλπ.

Θεραπεία

Στη βρεφική ηλικία μόλις διαπιστωθεί η τοπική διόγκωση του μυός, γίνεται προσπάθεια να διαταθεί προοδευτικά με φυσιοθεραπευτή και από την μητέρα.

Πάνω από δύο ετών η φυσικοθεραπεία δεν αποδίδει, γι' αυτό το χειρουργείο είναι η πιο σωστή θεραπεία (κόβονται οι καταφύσεις ή σπανιότερα και η έκφυση του μυός). Στο οφθαλμικό ή φλεγμονώδες ραιβόκρανο η θεραπεία είναι αιτιολογική.

Στο ραιβόκρανο που οφείλεται σε μυϊκό σπασμό του στερνοκλειδομαστοειδούς εφαρμόζουμε αυχενικό κολάρο, χορηγούμε μυοχαλαρωτικά και επανεκτιμάται η κατάσταση μετά από λίγες μέρες.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.