μηκος πνευμονα | σηπτικη | απροσφορη εκκριση | λοιμωξη αναπνευστικου | σχιζοφρενεια θεραπεια

ΚΑΚΩΣΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ


Γενικά

Οι χιαστοί σύνδεσμοι είναι δύο, ο πρόσθιος και ο οπίσθιος. Βρίσκονται στο κέντρο της άρθρωσης του γόνατου και παρέχουν σταθερότητα στο πρόσθιο - οπίσθιο άξονα αυτού. Ο πρόσθιος χιαστός εμποδίζει την πρόσθια ολίσθηση της κνήμης πάνω στο μηριαίο, ενώ ο οπίσθιος την ολίσθηση προς τα πάνω.
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι ο πρόσθιος χιαστός παθαίνει ρήξη όταν η βία ωθήσει το άνω άκρο της κνήμης προς τα εμπρός σε σχέση με το μηρό. Μεμονωμένη ρήξη του πρόσθιου χιαστού είναι σπάνια. Συνήθως συνοδεύει ρήξη των πλάγιων συνδέσμων ή των μηνίσκων.

Διάγνωση

Η διάγνωση θα στηριχθεί στο μηχανισμό κάκωσης, την ύπαρξη αιμάρθρου (αίμα εντός της άρθρωσης), στις ειδικές συρταροειδείς δοκιμασίες, στη μαγνητική τομογραφία και στην αρθροσκόπηση.

Θεραπεία

Η σημερινή τάση είναι η χειρουργική αποκατάσταση μεμονωμένης ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Αυτό, γιατί απεδείχθη με πολλές πειραματικές και κλινικές εργασίες ότι ο ρόλος του προσθίου χιαστού είναι πρωταρχικός στη σταθερότητα του γόνατος και ότι η μη αποκατάσταση του οδηγεί σε προοδευτική χαλάρωση του έσω πλαγίου συνδέσμου, ρήξη του έσω μηνίσκου και αποσταθεροποίηση του γόνατος.

Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις που αντιμετωπίζεται συντηρητικά η ρήξη του πρόσθιου χιαστού, δηλαδή εφαρμόζεται πρώιμη έναρξη κινησιοθεραπείας με ενίσχυση του τετρακέφαλου, μετά από ολιγοήμερη ανάπαυση του μέλους. Αν ο τετρακέφαλος τέτοιων ατόμων ενισχυθεί σημαντικά είναι δυνατή η συμμετοχή τους ακόμα και σε αθλοπαιδιές.

Σε περιπτώσεις απόσπασης του συνδέσμου με οστικό τμήμα από την κνήμη τότε η θεραπεία είναι χειρουργική (καθήλωση με σύρμα ή βίδα).

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.