Ακόμα ένα ποτηράκι

Δεν ισχύει το «όσο περισσότερο τόσο καλύτερα» 🙂

Το κρασί (ένα με δύο ποτήρια την ημέρα για γυναίκες και άνδρες) αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής δίαιτας, της διατροφής δηλαδή που βασίζεται κυρίως στο ελαιόλαδο, στα λαχανικά και στα φρούτα. Ο τύπος αυτός της διατροφής ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένος στις χώρες της Μεσογείου μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 70. Η παρατήρηση ότι τα ποσοστά θνησιμότητας απο στεφανιαία νόσο στις περιοχές αυτές ήταν πολύ μικρά, οδήγησε σε έρευνες που τελικά απέδειξαν τον προστατευτικό ρόλο της δίαιτας αυτής στην καρδιά.

Οι έρευνες αυτές έδειξαν μεταξύ άλλων, ότι η περιορισμένη κατανάλωση κρασιού (του κόκκινου ιδίως) στα γεύματα και τυπικά μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας, αυξάνει την αποτελεσματικότητα της Μεσογειακής δίαιτας όσο αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η κατανάλωση μπύρας ή άλλου τύπου οινοπνευματωδών ποτών μεταξύ των γευμάτων παρατηρήθηκε ότι δεν έχει τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα.

Προσοχή: είναι προφανές ότι στην περίπτωση του κρασιού δεν ισχύει το «όσο περισσότερο τόσο καλύτερα». Το αντίθετο μάλιστα. Η υπερβολική κατανάλωση κρασιού όχι μόνο δεν προστατεύει την υγεία μας, αλλά μπορεί να είναι υπαίτια πολλών προβλημάτων για μας και τους γύρω μας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση