νόσος του στιλ | check up ποτε να φαω | ερπητικη ουλοστοματιτιδα | νεογεννητο πυρετος | vixas skulou

Νευροβλάστωμα


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι ο πιο συνηθισμένος ενδοκοιλιακός όγκος των βρεφών. Το 90% αφορά παιδιά έως 8 ετών, ενώ τα μισά παιδιά έχουν ηλικία έως 2 χρόνια. Ο όγκος αυτός προέρχεται από την αγκύλη των συμπαθητικών γαγγλίων και εντοπίζεται στην κοιλιά και τον οπισθοπεριτοναϊκό χώρο, στο μεσοθωράκιο, στον τράχηλο, στην πύελο. Οι θέσεις αυτές αποτελούν σημεία μετανάστευσης των αρχέγονων νευρικών κυττάρων.

Κλινική εικόνα

Το παιδί παρουσιάζει αδυναμία ανάπτυξης, απώλεια βάρους, αναιμία (από εισβολή όγκου στο μυελό των οστών), πόνο στα οστά και τις αρθρώσεις. Επίσης λόγω της παραγωγής ορμονών (κατεχολαμινών) από τον όγκο μπορεί να εκδηλωθούν υπέρταση, έξαψη, ιδρώτας, ερεθιστικότητα. Ειδικά συμπτώματα ανάλογα με την εντόπιση είναι αναπνευστική δυσχέρεια, δυσφαγία (στο μεσοθωράκιο), μάζα στον τράχηλο που μπορεί να μπερδευτεί με λεμφαδένα (στον τράχηλο), νευρολογικά συμπτώματα (από πίεση του νωτιαίου μυελού), απόφραξη του εντέρου, ουρητήρα, των λαγόνιων αγγείων (στην πύελο), μάζα ψηλαφητή (στην κοιλιά).
Τέλος αν ο όγκος έχει δώσει μεταστάσεις εκδηλώνονται συμπτώματα από τα οστά του κρανίου (μάτια του Πάντα), από τα μακρά οστά (δυσχέρεια βάδισης), από τους πνεύμονες, τον εγκεφαλο, το ήπαρ (ηπατοσπληνομεγαλία).

Διάγνωση

Γίνεται με το ιστορικό και τη φυσική εξέταση. Η γενική αίματος, οι ηπατικές δοκιμασίες και τα προϊόντα κατεχολαμινών στα ούρα βοηθούν στη διάγνωση. Επίσης χρήσιμα είναι η CT, το σπινθηρογράφημα οστών (για μεταστάσεις), η MRI (για εμπλοκή αγγείων) και το μυελόγραμμα.

Αντιμετώπιση

Η χειρουργική αντιμετώπιση έχει τριπλό χαρακτήρα. Μπορεί να είναι
- θεραπευτική (αν είναι δυνατό να βγει όλος ο όγκος)
- διαγνωστική (όταν υπάρχουν μεταστάσεις, γίνεται στο σημείο που είναι πιο εύκολα προσπελάσιμο)
- παρηγορητική

Σαν βασική αρχή της χειρουργικής θεραπείας είναι να αφαιρεθεί πλήρως ο όγκος χωρίς να θυσιαστούν όργανα ζωτικής σημασίας.

Συμπλήρωματικά της εγχείρησης χρησιμοποιούνται η ακτινοβολία (μόνο στα πλαίσια μεταμόσχευσης μυελού των οστών, σε μεταστάσεις στα οστά), κυρίως όμως η χημειοθεραπεία, η μεταμόσχευση μυελού των οστών, καθώς και η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά των κυττάρων του νευροβλαστώματος.

Πρόγνωση

Είναι καλύτερη στα μικρά παιδιά (κάτω του έτους) και εξαρτάται από το στάδιο της νόσου.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.