ποιοι είναι οι μυς της πλατης | ipertrofiki diatatiki miokardiopathia | πνευμονια συμπτωματα

Περιτονίτιδα


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι η φλεγμονή της περιτοναϊκής κοιλότητας. Η περιτοναϊκή κοιλότητα είναι η κοιλότητα της κοιλιάς μέσα στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του πεπτικού σωλήνα (κοιλιακός οισοφάγος, στόμαχος, δωδεκαδάκτυλο, λεπτό και παχύ έντερο) και άλλα όργανα, κυρίως του πεπτικού συστήματος (συκώτι, χοληφόρα, πάγκρεας, σπλήνας, γυναικεία έσω γεννητικά όργανα). Η κοιλότητα αυτή καθώς και όλα τα όργανα καλύπτονται από μία μεμβράνη που ονομάζεται περιτόναιο κι έτσι η φλεγμονή αυτής της μεμβράνης (και κατ' επέκταση της κοιλότητας) λέγεται περιτονίτιδα.

Αιτιολογία

Είναι κυρίως μικροβιακή, από μικρόβια που βρέθηκαν εκεί γιατί τρύπησε ή έκανε ρήξη κάποιο όργανο, που περιέχει μικρόβια (διάτρηση έλκους, ρήξη σκωληκοειδούς αποφύσεως, ρήξη παχέως εντέρου κλπ) κι έτσι τα μικρόβια ξεφεύγουν και χύνονται στην περιτοναϊκή κοιλότητα και δημιουργούν τη φλεγμονή. Αλλες αιτίες είναι το υδροχλωρικό οξύ (όπως στη χημική περιτονίτιδα), που χύνεται στην κοιλιά τις πρώτες ώρες μετά τη διάτρηση του έλκους, που ακόμα δεν υπάρχουν μικρόβια.
Οσον αφορά τις αιτίες, τα συμπτώματα, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση, η περιτονίτιδα υπάγεται στην οξεία κοιλία και περιγράφεται σε αντίστοιχη ενότητα.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.