γυμνος στο σπιτι | τροποι μεταδοσης λοιμωδων νοσηματων | εμβολιο μηνιγγιτιδας πυρετος | συχνοουρια στον αντρα

Γιορτή της Μητέρας: Δείξτε την αγάπη σας


Αποτελεί το πιο σπουδαίο πρόσωπο στη ζωή ενός παιδιού και η προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο είναι ανεκτίμητης αξίας. Μητέρα, μαμά ή μανούλα, όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε, σήμερα γιορτάζει και ένα λουλούδι, μια κάρτα ή ένα χάδι είναι ότι λιγότερο μπορούμε να κάνουμε για να εκφράσουμε την αγάπη μας στο πρόσωπό της. Η Ημέρα της Μητέρας θεωρείται επίσημη γιορτή στην Ελλάδα και γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μάη. Η συγκεκριμένη μέρα έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα, όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα γη, μητέρα όλων των θεών και των θνητών. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της η Ρέα, η οποία ήταν σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας.

Η γυναίκα που πάλεψε για να καθιερωθεί η δεύτερη Κυριακή του Μάη ως Γιορτή της Μητέρας ονομάζεται Ana Jarvis και πραγματικά η προσπάθεια της είχε αποτέλεσμα, αφού το 1914 προεδρικό διάταγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες όρισε τη συγκεκριμένη ημέρα ως επίσημη εθνική γιορτή των ΗΠΑ. Ετσι Ελλάδα και Αμερική γιορτάζουν την ίδια μέρα την Γιορτή της μητέρας, σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ορίσει δικές τους ημερομηνίες προς τιμή της μητέρας.

Δυστυχώς όμως δεν θα μπορέσουν να γιορτάσουν όλες οι μητέρες την όμορφη αυτή μέρα, υποστηρίζει η Unicef, η οποία αναφέρει πως 515.000 γυναίκες ετησίως χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού.

Στις μη ανεπτυγμένες χώρες μία στις 13 γυναίκες διατρέχει σοβαρό κίνδυνο κατά τη διάρκεια του τοκετού, σε αντίθεση με τις βιομηχανικές χώρες που ο κίνδυνος αφορά 1 στις 4100 μέλλουσες μητέρες. Με αφορμή λοιπόν την ημέρα της Μητέρας η UNICEF υπενθυμίζει τα τέσσερα βασικά βήματα που είναι απαραίτητα για την προστασία της:

- Να θεωρείται η πρόσβαση σε βασική γυναικολογική φροντίδα ως ανθρώπινο δικαίωμα.

- Ενθάρρυνση ενός ευρύτερου κυβερνητικού ρόλου για την ασφαλή μητρότητα μέσω νομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων και βιώσιμες επενδύσεις ώστε να εξασφαλιστεί η καλή διατροφή, ιατρική φροντίδα και εκπαίδευση των κοριτσιών, των εφήβων και των γυναικών.

- Ιδρυση υπηρεσιών υγείας φιλικών προς τις μητέρες που παρέχουν ποιοτική φροντίδα, σε προσιτό κόστος.

- Δημιουργία κοινωνιών που επιτρέπουν το σχεδιασμό ασφαλούς και προγραμματισμένης εγκυμοσύνης όπως επίσης την εξασφάλιση ιατρικής φροντίδας, μεταφοράς και οικονομικής βοήθειας για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν επείγοντα γυναικολογικά περιστατικά.

Παρ' όλο που η γιορτή της μητέρας τείνει να χάσει το παραδοσιακό της χαρακτήρα, λόγω του εμπορίου και της διαφήμισης, εντούτοις στις δικές μας καρδιές παραμένει αναλλοίωτη και αποτελεί μια καλή ευκαιρία να πούμε 'σ 'αγαπώ και σ' ευχαριστώ που υπάρχεις' στο πιο τρυφερό πλάσμα του πλανήτη, στη μητέρα!

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.