Αλήθειες και ψέματα για την ακμή

Η ακμή είναι ένα χρόνιο νόσημα που αφορά τους πόρους του δέρματος (αυτό που λέμε “τριχοσμηγματογόνο μονάδα”), το οποίο χαρακτηρίζεται απο την εμφάνιση στο πρόσωπο και τον κορμό εξανθημάτων που συνοδεύονται από έντονη λιπαρότητα του δέρματος.

Η ακμή προκαλείται από υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων και απόφραξη των πόρων τους.

Οι σμηγματογόνοι αδένες είναι κάποιοι μικροσκοπικοί αδένες που βρίσκονται μέσα στο δέρμα και παράγουν σμήγμα. Το σμήγμα είναι μια μορφή λίπους του δέρματος.

Γιατί η ακμή πρωτοεμφανίζεται στην εφηβεία;

Διότι αυτό που ερεθίζει τον σμηγματογόνο αδένα για να παράγει σμήγμα είναι οι γεννητικές ορμόνες και κυρίως τα ανδρογόνα. Αυτά παράγονται όταν ωριμάζουν οι γεννητικοί αδένες, δηλαδή στην εφηβεία.

Είναι η ακμή μεταδοτικό νόσημα;

Κινδυνεύει κανείς να «κολλήσει ακμή» από άτομα του στενού περιβάλλοντός του;

Όπως είπαμε και προηγουμένως η ακμή ειναι μια πάθηση που σχετίζεται με την κατασκευή του δέρματος του αρρώστου. Ως εκ τούτου δεν κινδυνεύει κανείς να «κολλήση ακμή».

Βεβαίως καλό είναι να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, οσον αφορά την απο κοινού χρήση προσωπικών αντικειμένων όπως π.χ. πετσέτες, ξυραφάκια κλπ

Σχετίζεται η ακμή με την διατροφή;

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα επιστημονική έρευνα η οποία να συσχετίζει την ακμη με την διατροφή, την κατανάλωση πχ λιπαρών φαγητών η σοκολάτας.

Εάν όμως κάποιοι ασθενείς παρατηρήσουν ότι κάποιες τροφές τους προκαλούν επιδείνωση τότε καλό είναι να τις αποφεύγουν.

Υπάρχουν καλλυντικά που επιδεινώνουν την ακμή;

Ναι. Υπάρχουν ουσίες σε μερικά καλλυντικά που επιδεινώνουν την ακμή, όπως η βαζελίνη, η λανολίνη, τα φυτικά έλαια.

Αλλες ουσίες ή φάρμακα που ενοχοποιούνται ειναι τα αναβολικά, η κορτιζόνη, ουσίες που περιέχουν βρώμιο ή ιώδιο, το λίθιο και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β σε μεγάλες δόσεις.

Αυτό όμως είναι ένα θέμα για το οποίο θα πάρετε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Διαβάστε επίσης