φοβος για ναρκωση | ενα ποτηρι χυμο πορτοκαλι | συγγενης στενωση οισοφαγου | ραχιτιδα συμπτωματα

Αλήθειες και ψέματα για την ακμή


Η ακμή είναι ένα χρόνιο νόσημα που αφορά τους πόρους του δέρματος (αυτό που λέμε "τριχοσμηγματογόνο μονάδα"), το οποίο χαρακτηρίζεται απο την εμφάνιση στο πρόσωπο και τον κορμό εξανθημάτων που συνοδεύονται από έντονη λιπαρότητα του δέρματος. Η ακμή προκαλείται από υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων και απόφραξη των πόρων τους. Οι σμηγματογόνοι αδένες είναι κάποιοι μικροσκοπικοί αδένες που βρίσκονται μέσα στο δέρμα και παράγουν σμήγμα. Το σμήγμα είναι μια μορφή λίπους του δέρματος.

Γιατί η ακμή πρωτοεμφανίζεται στην εφηβεία;

Διότι αυτό που ερεθίζει τον σμηγματογόνο αδένα για να παράγει σμήγμα είναι οι γεννητικές ορμόνες και κυρίως τα ανδρογόνα. Αυτά παράγονται όταν ωριμάζουν οι γεννητικοί αδένες, δηλαδή στην εφηβεία.

Είναι η ακμή μεταδοτικό νόσημα; Κινδυνεύει κανείς να «κολλήσει ακμή» από άτομα του στενού περιβάλλοντός του;

Όπως είπαμε και προηγουμένως η ακμή ειναι μια πάθηση που σχετίζεται με την κατασκευή του δέρματος του αρρώστου. Ως εκ τούτου δεν κινδυνεύει κανείς να «κολλήση ακμή». Βεβαίως καλό είναι να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, οσον αφορά την απο κοινού χρήση προσωπικών αντικειμένων όπως π.χ. πετσέτες, ξυραφάκια κλπ

Σχετίζεται η ακμή με την διατροφή;

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα επιστημονική έρευνα η οποία να συσχετίζει την ακμη με την διατροφή, την κατανάλωση πχ λιπαρών φαγητών η σοκολάτας. Εάν όμως κάποιοι ασθενείς παρατηρήσουν ότι κάποιες τροφές τους προκαλούν επιδείνωση τότε καλό είναι να τις αποφεύγουν.

Υπάρχουν καλλυντικά που επιδεινώνουν την ακμή;

Ναι. Υπάρχουν ουσίες σε μερικά καλλυντικά που επιδεινώνουν την ακμή, όπως η βαζελίνη, η λανολίνη, τα φυτικά έλαια. Αλλες ουσίες ή φάρμακα που ενοχοποιούνται ειναι τα αναβολικά, η κορτιζόνη, ουσίες που περιέχουν βρώμιο ή ιώδιο, το λίθιο και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β σε μεγάλες δόσεις. Αυτό όμως είναι ένα θέμα για το οποίο θα πάρετε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.