“Εγχρωμα” δίδυμα από λευκούς γονείς λόγω λάθους σε εξωσωματική

Πρωτοφανές λάθος σε κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, στη Μ. Βρετανία, οδήγησε ένα ζευγάρι λευκών να αποκτήσει δίδυμα …διαφορετικού χρώματος δέρματος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας The Sun.

Αν και η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από τους αρμόδιους επίσημους υγειονομικούς φορείς, η απαγόρευση της δημοσιοποίησης των ονομάτων που εμπλέκονται στην υπόθεση, δείχνει ότι η πληροφορία είναι έγκυρη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ζευγάρι απευθύνθηκε στην κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μετά από χρόνια ανεπιτυχούς προσπάθειας να αποκτήσει παιδί.

Είναι πιθανόν η κλινική να χρησιμοποίησε, κατά λάθος, σπέρμα από έγχρωμο άνδρα για τη γονιμοποίηση του ωαρίου που πήρε από τη γυναίκα ή να εμφυτεύτηκε στη γυναίκα γονιμοποιημένο ωάριο από άλλο ζευγάρι.

Κάθε χρόνο στη Βρετανία περίπου 27.000 ζευγάρια καταφεύγουν στη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ομως σύμφωνα με το Δρ. Mohammed Taranissi, διευθυντή του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και γυναικολογίας του Λονδίνου (Assisted Reproduction and Gynaecology Centre in London), τέτοιο λάθος είναι πολύ δύσκολο να συμβεί, καθώς υπάρχει διπλός έλεγχος σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, από δύο τεχνικούς.

Η υπόθεση πρόκειται να οδηγηθεί στα δικαστήρια το προσεχές φθινόπωρο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ επισημαίνεται ότι στην υπόθεση εμπλέκεται και το ζευγάρι που πιθανόν αποτελεί τους βιολογικούς γονείς των δίδυμων, το οποίο, την ίδια περίοδο είχε απευθυνθεί στην ίδια κλινική για να αποκτήσει παιδί, με την ίδια μέθοδο.

Είναι πολύ πιθανόν να προκύψει πολύπλοκο νομικό ζήτημα, εάν αποδειχθεί ότι επρόκειτο για ανθρώπινο λάθος, που “βαραίνει” προσωπικό από τη συγκεκριμένη κλινική.

Παρόμοια περίπτωση καταγράφηκε το 1993 στην Ολλανδία, όπου μία λευκή γυναίκα, είχε φέρει στον κόσμο δίδυμα με πολύ σκούρο δέρμα.

Τα ειδικά τεστ DNA είχαν δείξει τότε ότι, στο νοσοκομείο το σπέρμα του συζύγου της είχε μπλεχτεί, κατά λάθος, με σπέρμα ενός έγχρωμου άνδρα από τις Ολλανδικές Αντίλλες. Η γυναίκα κράτησε τελικά τα δίδυμα.

Διαβάστε επίσης