ηπατιτιδα α | εχω πιεση 15 με 10 | το συριγγιο | fagura sto soma | εξαρθρωση γναθου | πολυ σαλιο, αντιμετωπιση

Νέο φάρμακο αυξάνει την "καλή" χοληστερόληΜόλις τέσσερις εβδομάδες χρειάζεται ένα νέο φάρμακο για να αυξήσει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (ή αλλιώς καλής χοληστερόλης) κατά 34%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής Ολλανδών επιστημόνων, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας Circulation.

Εκτός όμως από την αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης, οι επιστήμονες παρατήρησαν σε 198 άτομα και μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης (λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας ή κακή χοληστερόλη), κατά 7%.

Το νέο αυτό φάρμακο αναστέλλει τη δράση της πρωτεΐνης CETP (cholesteryl ester transfer protein), η οποία είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας).

Η πρωτεΐνη CETP αποτέλεσε το νέο στόχο των επιστημόνων για την αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης καθώς έχει ρόλο κλειδί στο μεταβολισμό της.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η έλλειψη της συγκεκριμένης πρωτεΐνης στον Ασιατικό πληθυσμό είναι ο κύριο λόγος των υψηλών επιπέδων HDL που παρατηρείται στους Ασιάτες.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι εκτός από μερικές γαστρενετρικές διαταραχές, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές παρενέργειες από τη χορήγηση του φαρμάκου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν και τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, χρειάζονται περαιτέρω κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί τον αν η μείωση αυτή στα επίπεδα της HDL μεταφράζεται σε μείωση του κινδύνου ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.