Νέο φάρμακο αυξάνει την “καλή” χοληστερόλη

Μόλις τέσσερις εβδομάδες χρειάζεται ένα νέο φάρμακο για να αυξήσει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (ή αλλιώς καλής χοληστερόλης) κατά 34%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής Ολλανδών επιστημόνων, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας Circulation.

Εκτός όμως από την αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης, οι επιστήμονες παρατήρησαν σε 198 άτομα και μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης (λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας ή κακή χοληστερόλη), κατά 7%.

Το νέο αυτό φάρμακο αναστέλλει τη δράση της πρωτεΐνης CETP (cholesteryl ester transfer protein), η οποία είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας).

Η πρωτεΐνη CETP αποτέλεσε το νέο στόχο των επιστημόνων για την αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης καθώς έχει ρόλο κλειδί στο μεταβολισμό της.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η έλλειψη της συγκεκριμένης πρωτεΐνης στον Ασιατικό πληθυσμό είναι ο κύριο λόγος των υψηλών επιπέδων HDL που παρατηρείται στους Ασιάτες.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι εκτός από μερικές γαστρενετρικές διαταραχές, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές παρενέργειες από τη χορήγηση του φαρμάκου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν και τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, χρειάζονται περαιτέρω κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί τον αν η μείωση αυτή στα επίπεδα της HDL μεταφράζεται σε μείωση του κινδύνου ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση