Στην υγειά της …επιστήμης

Εθελοντές για να πίνουν ένα λίτρο μπύρα την ημέρα … στην υγειά της επιστήμης, “στρατολόγησαν” επιστήμονες από το Institute of Food Research, στη Μ. Βρετανία, προκειμένου να διαπιστώσουν το αν το φυλλικό οξύ, που περιέχει η μπύρα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας. Ωστόσο η συγκεκριμένη μπύρα δε θα περιέχει …αλκοόλ.

Τα υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος στο αίμα σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης, τα επίπεδα της οποίας είναι αυξημένα στα άτομα μα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι επιστήμονες πρόκειται να μελετήσουν την επίδραση της κατανάλωσης μπύρας χωρίς αλκοόλ, σε 80 άνδρες, για να μελετήσουν το αν η κατανάλωσή της αυξάνει τα επίπεδα του φυλλικού οξέος και μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης.

Οι επιστήμονες δε χρησιμοποιούν μπύρα με αλκοόλ, καθώς το αλκοόλ δυσχεραίνει την απορρόφηση του φυλλικού οξέος, ενώ θεωρούν ότι το να προσφέρουν ένα λίτρο από αλκοολούχο ποτό σε καθημερινή βάση, μάλλον δε θα επιτρέπει στους εθελοντές να συνεχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Οι έρευνες για το φυλλικό οξύ διεξάγονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπου χρησιμοποιούνται διάφορα τρόφιμα ή φαγητά που είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, όπως για παράδειγμα στην Ισπανία χρησιμοποιείται σούπα γκασπάτσο.

Οσον αφορά την κλασσική μπύρα, που περιέχει αλκοόλ, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωσή της πιθανόν να έχει αξιοσημείωτη επίδραση στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεϊνης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση