mη απόρόφηση εντερόυ | τρανσαμιναση τιμες | τετραπληγια | πρωτες βοηθειες σε διαστρεμμα

Γενετικά τεστ και ασφαλιστικές εταιρείες: Πρέπει να γνωρίζουν;Η αλματώδης εξέλιξη της γενετικής τα τελευταία χρόνια οδήγησε στην ανάπτυξη διαφόρων γενετικών τεστ, με την βοήθεια των οποίων μπορεί κάποιος να γνωρίζει με βάση το γενετικό του προφίλ, αν διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο να εμφανίσει κάποια συγκεκριμένη νόσο. Η αξία αυτών των τεστ είναι προφανής, έφερε όμως στην επιφάνεια ένα σημαντικό ηθικό δίλημμα: Είναι υποχρεωμένο το άτομο που έχει κάνει κάποιο τεστ το οποίο έχει βγει θετικό να το αναφέρει στην ασφαλιστική εταιρεία, σε περίπτωση που θέλει να κάνει κάποιο ασφαλιστήριο ζωής ή υγειονομικής κάλυψης; Εχει δικαίωμα η εταιρεία να γνωρίζει τα αποτελέσματα αυτών των τεστ; Μία ειδική επιτροπή από καθηγητές του πανεπιστημίου Cardiff της Ουαλίας, θα προσπαθήσει να εξετάσει τις παραμέτρους αυτού του προβλήματος και τα συμπεράσματα τα οποία θα εξαχθούν θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου η Βρετανική κυβέρνηση να καθορίσει την στρατηγική της στο συγκεκριμένο θέμα.

Το δικαίωμα των ασφαλιστικών εταιρειών να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με παράμετρους που πιθανώς θα επηρεάσουν την υγεία των υποψήφιων πελατών τους, περιορίζεται σε ερωτήσεις σχετικά με το αν καπνίζουν, πίνουν ή έχουν κάποιο χόμπι που μπορεί να χαρακτηριστεί ριψοκίνδυνο. Ο νόμος απαγορεύει να ερωτήσουν για τυχόν αποτελέσματα γενετικών τεστ.

Η επιτροπή θα επικεντρώσει την προσοχή της σε τρία σημεία. Κατ΄ αρχήν θα εξεταστούν οι πιθανές επιπτώσεις της υποχρέωσης να αναφέρουν τα αποτελέσματα των γενετικών τεστ στις ασφαλιστικές εταιρείες, στα άτομα με βεβαρημένο κληρονομικό ιστορικό.

Ας πάρουμε για παράδειγμα διάφορα τεστ που αποκαλύπτουν μία γενετική προδιάθεση για κάποια μορφή καρκίνου. Η έγκαιρη ανακάλυψη αυτής της προδιάθεσης μπορεί να αποβεί σωτήρια για τον ασθενή. Ομως αν οι ασθενείς γνωρίζουν ότι αυτό θα το μάθει και η ασφαλιστική τους εταιρεία, τότε πολλοί θα αποφεύγουν να κάνουν ανάλογα τεστ. Κάτι τέτοιο υποστηρίζουν οι ειδικοί θα είναι καταστρεπτικό για τις εκστρατείες πρόληψης που βασίζονται σε αυτά τα τεστ και θα έχει σημαντικές συνέπειες στην δημόσια υγεία.

Το δεύτερο σημείο που θα προσπαθήσει μέσα από συνεντεύξεις να διερευνήσει η επιτροπή είναι ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους κάποιος κάνει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ποια είναι τα κίνητρα του και σε ποιο βαθμό μεταξύ αυτών υπάρχει η πιθανότητα να συμπεριλαμβάνεται και η προσπάθεια εξαπάτησης της ασφαλιστικής.

Τέλος θα κληθούν και εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών να εκθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους και το πως βλέπουν το πρόβλημα από τη δική τους σκοπιά.

Τα συμπεράσματα της επιτροπής όπως προαναφέραμε θα δοθούν στην Βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να την βοηθήσουν στην κατάρτιση της πολιτικής στάσης που θα κρατήσει με τη λήξη τον Οκτώβριο του 2006 του μορατόριουμ που έχει συμφωνηθεί με τις ασφαλιστικές εταιρείες σε σχέση με τα γενετικά τεστ.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.