Απαραίτητη η έρευνα για το ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα

Την ίδρυση ενός νέου δικτύου έρευνας για το ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα, προκειμένου να διερευνηθούν οι επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία, αποφάσισαν μετά από έκτακτη τριήμερη συνάντηση, ειδικοί επιστήμονες απ΄όλο τον κόσμο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και ο οργανισμός τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών (FAO) συγκέντρωσαν 23 ειδικούς επιστήμονες, σε θέματα καρκινογένεσης, τοξικολογίας, τεχνολογίας τροφίμων και βιοχημείας, προκειμένου να πάρουν άμεσα αποφάσεις για την έρευνα που χρειάζεται για το ακρυλαμίδιο.

Ενώ είναι γνωστό ότι το ακρυλαμίδιο προκαλεί καρκίνο στα πειραματόζωα, δεν υπάρχουν μελέτες για την επίδραση του ακρυλαμίδιου στη ανθρώπινη υγεία.

Τον περασμένο Μάιο, η Εθνική Υπηρεσία Τροφίμων της Σουηδίας δημοσίευσε για πρώτη φορά επιστημονικά στοιχεία που αφορούσαν την ύπαρξη ακρυλαμιδίου σε αμυλούχες τροφές, που είχαν υποστεί θερμική επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως ψωμί, πατατάκια και μπισκότα.

Η σουηδική έρευνα καθώς και έρευνες που ακολούθησαν στη Νορβηγία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία απέδειξαν την ύπαρξη ακρυλαμίδιου στις τροφές αυτές και μάλιστα σε συγκεντρώσεις πολύ υψηλότερες από αυτές που έχει θέσει ως ασφαλή όρια ο WHO για το πόσιμο νερό.

Ωστόσο υπολογίζοντας τη μέση ημερήσια πρόσληψη ακρυλαμίδιου για έναν ενήλικα, από όλες τις πηγές, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι δεν ξεπερνά τα 70 μικρογραμμάρια, ποσότητα πολύ χαμηλότερη από αυτή που έχει βρεθεί ότι προκαλεί προβλήματα σε πειραματόζωα.

Ομως οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σε θέση να γνωρίζουν αν το ακρυλαμίδιο βρίσκεται και σε άλλες τροφές, καθώς δεν υπάρχουν έρευνες, ενώ είναι άγνωστο το ποσοστό που προέρχεται από τις αμυλούχες τροφές.

Επίσης δεν είναι ακόμα άγνωστο το πόσο γρήγορα ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να διασπάσει το ακρυλαμίδιο.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι είναι απαραίτητο να γίνει και έρευνα στο πως το ακρυλαμίδιο παράγεται κατά τη θερμική επεξεργασία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση