Απαραίτητη η συγκατάθεση για τη λήψη DNA

Πρόταση για απαγόρευση λήψης δειγμάτων DNA χωρίς τη συγκατάθεση του ενδιαφερομένου σκοπεύει να καταθέσει η βρετανική Επιτροπή Ανθρώπινης Γενετικής. Η βρετανική Επιτροπή για την Ανθρώπινη Γενετική σκοπεύει να συστήσει στην κυβέρνηση της χώρας να προωθήσει ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα απαγορεύεται η απόκτηση δειγμάτων DNA με απάτη, σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες. Στόχος της κυβερνητικής αυτής οργάνωσης είναι να προστατευτούν τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς που εμπλέκονται σε υποθέσεις κηδεμονίας και απόδειξης της πατρότητας.

Η πρόταση αυτή συμπίπτει χρονικά με τη μήνυση που κατέθεσε ο παραγωγός του Χόλιγουντ Στιβ Μπινγκ εναντίον του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη κινηματογραφικών στούντιο Κερκ Κερκόριαν, υποστηρίζοντας ότι υπάλληλοι του τελευταίου έκλεψαν ένα δείγμα του DNA του από έναν σκουπιδοντενεκέ προκειμένου να αποδείξουν ότι ο Μπινγκ είναι ο πραγματικός πατέρας της τετράχρονης κόρης της πρώην συζύγου του Κερκόριαν.

Η πρόεδρος της βρετανικής Επιτροπής, Λαίδη Κένεντι, ανησυχεί για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ όπου ορισμένοι άνδρες όταν επισκέπτονται τα παιδιά τους παίρνουν δείγματα DNA χωρίς να υπάρχει προηγούμενη συγκατάθεση, γράφει η εφημερίδα “Σάντεϊ Τέλεγκραφ”. “Θα προτείνουμε να θεωρηθεί αδίκημα το να παίρνεις το DNA κάποιου χωρίς τη συγκατάθεση του, χωρίς να έχεις προσφύγει στη δικαιοσύνη” φέρεται να δήλωσε η πρόεδρος.

Τα τεστ DNA έχουν εξελιχθεί και επιτρέπουν πλέον στους επιστήμονες να παίρνουν δείγματα ακόμη και από το σάλιο που μένει σε ένα ποτήρι, από τις γόπες των τσιγάρων, ακόμη και από οδοντικό νήμα, όπως στην περίπτωση του Στιβ Μπινγκ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση