E-commerce στο χώρο της Υγείας

E-commerce στο χώρο της ΥγείαςE-commerce (ηλεκτρονικό εμπόριο) είναι η νέα δυνατότητα που προσφέρει το Internet με σκοπό να αγοράζει κανείς προϊόντα από το σπίτι του μπροστά στον υπολογιστή από ένα άκρως ενημερωμένο και ανταγωνιστικό ηλεκτρονικό κατάστημα, να πληρώνει με την πιστωτική του κάρτα και να τα παραλαμβάνει το συντομότερο πάλι στο σπίτι του με courier.

Το e-commerce έχει εξαπλωθεί σήμερα σε όλους τους τομείς του χώρου της Υγείας. Μπορεί κανείς να προμηθευτεί online προϊόντα προσωπικής υγιεινής και περιποίησης σε μια απίστευτη ποικιλία. Μπορεί ακόμη να εκτελέσει τη συνταγή του γιατρού του και τα φάρμακα να έρθουν στο σπίτι του σε 1-2 ημέρες.

Ολα αυτά στο εξωτερικό. Αλλά και στη χώρα μας η εμφάνιση τέτοιων δικτυακών καταστημάτων και φαρμακείων είναι θέμα μηνών.

Τι δείχνει η εμπειρία του εξωτερικού

E-commerce στο χώρο της ΥγείαςΣτις Ηνωμένες Πολιτείες οι υπηρεσίες ενημέρωσης σε θέματα Υγείας από αντίστοιχα sites είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Ανάλογη είναι και η προτίμηση των Αμερικανών στα Δικτυακά Φαρμακεία που προσφέρουν προϊόντα υγείας και φάρμακα.

Εξήντα εκατομμύρια Αμερικανοί αναζήτησαν ιατρικές πληροφορίες online το έτος 1998 σύμφωνα με έρευνα των Louis Harris & Associates. Ενα ποσοστό 90% αναφέρει οτι βρήκε αυτό που αναζητούσε.
Περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να βρεί κανείς στη διεύθυνση http://www.nua.ie/surveys/index.cgi?f=VS&art_id=905354697&rel=true

Εντυπωσιακή αναμένεται η άνοδος πωλήσεων για Online φαρμακεία μέχρι το 2003. Ο τομέας του ηλεκτρονικού εμπορίου στο χώρο της Υγείας (που απευθύνεται σε καταναλωτές) θα αποδώσει κέρδη 1.7 δις USD μέχρι το 2003. Θεωρείται δε οτι τα ποσά αυτά (που αφορούν τις online πωλήσεις) αντιπροσωπεύουν το μόλις 1% της συνολικής αγοράς.
Περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να βρεί κανείς στη διεύθυνση http://www.nua.ie/surveys/index.cgi?f=VS&art_id=905354928&rel=true

Μερικά από τα κορυφαία online φαρμακεία στο εξωτερικό είναι:

http://www.cvs.com/
http://www.drugstore.com/
http://www.planetrx.com/
http://www.healthcentralrx.com/
http://www.drugemporium.com/
http://www.intelihealth.com/IH/ihtStore/

Μόνο στο πρώτο από αυτά το 1999 εκτελέστηκαν 250.000.000 ιατρικές συνταγές για 55.000.000 καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επισημαίνεται οτι στο δικτυακό αυτό φαρμακείο υπάρχει κάλυψη για 9000 τύπους ασφαλιστικών συμβολαίων.

Τι προϋποθέτει το e-commerce

Βασική προϋπόθεση για το e-commerce είναι η ασφάλεια των συναλλαγών και η δυνατότητα χρήσης πιστωτικών καρτών στο Internet. Ο επισκέπτης ενημερώνεται οτι ο αριθμός της πιστωτικής κάρτας αλλά και τα άλλα προσωπικά στοιχεία που καταχωρεί γίνεται σε ασφαλές (secure) περιβάλλον. Ο ίδιος το διαπιστώνει βλέποντας το χαρακτηριστικό εικονίδιο ‘κλειδαριά’ στο κάτω μέρος του browser που χρησιμοποιεί. Ο έλεχος της πιστωτικής κάρτας και η χρέωση του λογαριασμού γίνονται αυτόματα.

Το θέμα της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας όσον αφορά το εμπόριο φαρμάκων είναι ένα ζήτημα που σε πολλές χώρες αντιμετωπίζει νομικό κενό. Με αυτό το θέμα θα ασχοληθούμε ξεχωριστά παρακάτω:

Ποιές προδιαγραφές καταρτίζονται για τα φάρμακα

Ανταποκρινόμενο στην ανάγκη των καταναλωτών να γνωρίζουν σχετικά με την επάρκεια και την αξιοπιστία ενός site που προσφέρει φάρμακα μέσω e-commerce, ο παναμερικανικός οργανισμός National Association of Boards of Pharmacy (NABP) καθιέρωσε το πρόγραμμα Verified Internet Pharmacy Practice Sites (VIPPS) την άνοιξη του 1999.

Για να λάβει ένα online φαρμακείο την πιστοποίηση VIPPS πρέπει να τηρεί τις προδιαγραφές που επιβάλει ο παναμερικανικός οργανισμός National Association of Boards of Pharmacy (NABP). Ο επισκέπτης του site μπορεί κάνοντας click στην εικόνα του πιστοποιητικού VIPPS να ελέγξει τις προδιαγραφές του site σε κάθε Πολιτεία (!).

E-commerce στο χώρο της Υγείας

Δείτε και ελέξτε την πιστοποίηση VIPPS σε τρία από τα μεγαλύτερα online φαρμακεία:

http://www.cvs.com/
http://www.drugstore.com/
http://www.planetrx.com/

Γιατί να αγοράσει κανείς online

Τα Δικτυακά καταστήματα έχουν πολλά πλεονεκτήματα:
Είναι ‘ανοιχτά’ 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες το χρόνο.
Σέβονται την ανωνυμία του πελάτη τους.
Εχουν πολύ φθηνές τιμές, καθώς δεν επιβαρύνονται με τα λειτουργικά έξοδα που έχει ένα κλασσικό κατάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένα μεγάλα online φαρμακεία διαφημίζουν κάποια φάρμακα σε προσφορές όπου το κόστος για να τα αγοράσει κανείς είναι μικρότερο από τη ‘συμμετοχή’ που θα πλήρωνε στο Ασφαλιστικό του Ταμείο.
Παρέχουν εξαιρετική ποικιλία που δεν μπορεί να τη βρεί κανείς σε ένα πραγματικό πολυκατάστημα όσο μεγάλο και αν είναι.
Παρέχουν εξαιρερική ενημέρωση στον πελάτη τους σχετικά με το προϊόν που αγοράζει. Το προϊόν ή το φάρμακο είναι διαθέσιμο σε έγχρωμη εικόνα και οι πληροφορίες που το συνοδεύουν (γραμμένες πάντα από ειδικούς) δεν μπορούν σε καμμία περίπτωση να συγκριθούν με τις αντίστοιχες που μπορεί να παρέχει ένα πωλητής, αφού ούτε το χρόνο αλλά ούτε και την τέλεια κατάρτιση είναι δυνατό να έχει.
Ο πελάτης αγοράζει από την πολυθρόνα του γραφείου ή του σπιτιού του, αποφεύγοντας τη μετακίνηση και το πρόβλημα του parking.
Τα προϊόντα αποστέλλονται με courier στο σπίτι του πελάτη μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα τις περισσότερες φορές χωρίς χρέωση, εκτός αν υπάρχει ανάγκη επείγουσας αποστολής.

Τι προσφέρει ένα ηλεκτρονικό φαρμακείο

Η γκάμα των προϊόντων που προσφέρει ένα Δικτυακό Φαρμακείο είναι πολύ μεγάλη. Θα μπορούσαν να διακριθούν τρείς κατηγορίες
Προϊόντα προσωπικής υγιεινής και περιποίησης. Εδώ περιλαμβάνονται είδη στοματικής υγιεινής, προϊόντα γυμναστικής στο σπίτι, προϊόντα για την περιποίηση του δέρματος, ειδικά καλλυντικά, συσκευές μέτρησης αρτηριακής πίεσης, σακχάρου αίματος, ζυγοί, ενημερωτικό υλικό σε θέματα υγείας (βιβλία, CD, video) και πολλά άλλα.
Φάρμακα που δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού. Πρόκειται για τα γνωστότερα ως OTC (over the counter) φάρμακα. Στην Ελλάδα τα OTC φάρμακα δεν έχουν ακόμη θεσμοθετηθεί, αλλά αυτό είναι κάτι που προβλέπεται να γίνει πολύ σύντομα (με βάση την Ευρωπαϊκή και Διεθνή εμπειρία). Ηδη μερικά από αυτά διαφημίζονται στην τηλεόραση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Φάρμακα που χρειάζονται συνταγή γιατρού. Στην περίπτωση αυτή, θα σας ζητηθεί να στείλετε με κλασσικό ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τη συνταγή του γιατρού. Εναλλακτικά μπορεί να επικοινωνήσει ο γιατρός σας με το δικτυακό φαρμακείο ή το ίδιο το φαρμακείο με το γιατρό σας.

Προϊόντα Υγείας

E-commerce στο χώρο της Υγείας

Ζυγαριές, Συσκευές μασάζ, Προϊόντα περιποίησης δέρματος

E-commerce στο χώρο της Υγείας

Ενημερωτικά βιβλία, CD και Video σχετικά με θέματα Υγείας

E-commerce στο χώρο της Υγείας

Φάρμακα με ή χωρίς συνταγή γιατρού

E-commerce στο χώρο της ΥγείαςΗ Ελληνική Πραγματικότητα

Δεν υπάρχει αμφιβολία οτι σύντομα θα κάνουν την εμφάνισή τους και στη χώρα μας τα πρώτα ηλεκτρονικά καταστήματα με προϊόντα υγείας. Θα πρέπει να ληφθούν λοιπόν τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τον καταναλωτή και θα καθιστούν την υπηρεσία αυτή μια από τις σημαντικότερες που μπορεί να προσφέρει το Δίκτυο.

Οσον αφορά τα θέματα της ασφάλειας των συναλλαγών και του ελέγχου του αριθμού των πιστωτικών καρτών φαίνεται να έχουν σχεδόν διευθετηθεί. Ούτως ή άλλως αυτό είναι θέμα που έχει λυθεί διεθνώς, τεχνογνωσία υπάρχει και με την προϋπόθεση αναλόγων επενδύσεων οι λύσεις που έχουν δοθεί είναι εύκολο να εφαρμοσθούν και στη χώρα μας.

Το πλέον σημαντικό ζήτημα αφορά την online πώληση φαρμάκων. Μένει να διευθετηθεί το νομικό πλαίσιο και οι προδιαγραφές που θα εγγυώνται στον καταναλωτή την επάρκεια και την αξιοπιστία του ηλεκτρονικού φαρμακείου. Πρόκειται για ένα ζήτημα θεσμικό το οποίο θα πρέπει να επιλύσει σύντομα η Ελληνική Πολιτεία και οι σχετικοί φορείς (ιατρικοί, φαρμακευτικοί, μονάδες παραγωγής φαρμάκων, σύνδεσμοι καταναλωτών). Στην Αμερική έχουν τεθεί οι βάσεις. Η Ευρώπη (άρα και η Ελλάδα) αναζητούν τώρα τις κατάλληλες ρυθμίσεις.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση