Ανθυγιεινά fast food σε κορυφαία νοσοκομεία των ΗΠΑ

Μπορεί οι ειδικοί επιστήμονες υγείας να κατηγορούν συχνά τα φαγητά των fast food ότι είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες και συμβάλλουν στην αύξηση της παχυσαρκίας και των νοσημάτων που σχετίζονται με αυτή, όμως στο 35% των κορυφαίων νοσοκομείων των ΗΠΑ λειτουργούν εστιατόρια τύπου fast food, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association.

Στους δύο πρώτους μήνες του 2002, επιστήμονες από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν εξέτασαν 16 νοσοκομεία στις ΗΠΑ, τα οποία κατά το 2001 είχαν ανακηρυχθεί ως τα κορυφαία νοσοκομεία στις ΗΠΑ.

Στα έξι από αυτά λειτουργούσαν εστιατόρια τύπου fast food, συμπεριλαμβανομένου και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Μίτσιγκαν. Σε τέσσερα μάλιστα νοσοκομεία λειτουργούσαν παράλληλα δύο εστιατόρια τύπου fast food.

Τα περισσότερα από τα εστιατόρια τύπου fast food που λειτουργούν στα νοσοκομεία αυτά είναι Wendy’s, McDonald’s και Hardee’s, καθώς και εστιατόρια που πωλούν κυρίως πίτσα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα, όλα τα νοσοκομεία δεν παύουν να είναι και επιχειρήσεις που τους απασχολούν τα οικονομικά τους. Και επειδή τέτοιου είδους εστιατόρια προσελκύουν πολλούς εργαζόμενους και επισκέπτες των νοσοκομείων, επιτρέπουν τη λειτουργία τους.

“Ομως λαμβάνοντας υπόψη ότι σχεδόν ένας στους πέντε Αμερικανούς είναι παχύσαρκος, τα νοσοκομεία μάλλον θα πρέπει να ξανασκεφτούν το να επιτρέπουν την πώληση φαγητού τύπου fast food στους χώρους τους” επισήμαναν οι επιστήμονες.

Και το τσιγάρο επιτρεπόταν στους χώρους των νοσοκομείων πριν από 20 χρόνια αλλά τελικά, παρά τη μεγάλη ζήτηση, απαγορεύθηκε σε όλους τους χώρους των νοσοκομείων.

Είναι μάλλον αντιφατικό και παράλογο να λειτουργούν αλυσίδες fast food στους χώρους των νοσοκομείων, την ώρα που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα συνιστά μειωμένη πρόσληψη λίπους και μάλιστα κορεσμένου, το οποίο βρίσκεται σε σημαντικές συγκεντρώσεις στα φαγητά τύπου fast food. Ας μην ξεχνάμε ότι η παχυσαρκία εξελίσσεται στην επιδημία του 21ου αιώνα.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση