Προετοιμαστείτε κατάλληλα για τον καύσωνα

Προετοιμαστείτε κατάλληλα για τον καύσωναΤα δελτία της ΕΜΥ προειδοποιούν όλο και πιο συχνά για την έλευση καύσωνα. Είτε επαληθεύονται είτε όχι η γνώση της κατάλληλης αντιμετώπισης των κινδύνων που εγκυμονεί ο καυτός ήλιος, μπορεί να μας προφυλάξει από πολλά απρόοπτα που απειλούν την υγεία μας. Ο συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών με τα υψηλά επίπεδα υγρασίας θα δείξουν το δρόμο της παραλίας σε πολλούς πολίτες. Ομως πέρα από την επαφή μας με το υγρό στοιχείο, θα πρέπει να ακολουθήσουμε και κάποιες άλλες χρήσιμες συμβουλές, για να μην επιβαρύνουμε τον ήδη ταλαιπωρημένο από τη ζέστη οργανισμό μας. Η αλλαγή των διατροφικών μας συνήθειων, οι προσεκτικές μετακινήσεις και ο κατάλληλος ρουχισμός είναι απαραίτητες ενέργειες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των θερμών επιδρομών του καλοκαιριού.

Προσοχή στα παιδιά και στους ηλικιωμένους

Ιδιαίτερα ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες είναι τα παιδιά και τα άτομα της τρίτης ηλικίας, των οποίων η μειωμένη ικανότητα αυτοσυντήρησης μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα. Πολύ προσεκτικά πρέπει να είναι και τα άτομα που υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα ή ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Αποφύγετε την αφυδάτωση

Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, κυρίως της μεσημεριανές ώρες, και προτιμήστε σκιερά και δροσερά μέρη. Η συχνή ανανέωση της αντηλιακής προστασίας κρίνεται απαραίτητη, όπως επίσης και η κατανάλωση τουλάχιστον 8-10 ποτηριών νερού ημερησίως, προκειμένου να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Μερικά από τα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι ξηρή γλώσσα και δέρμα, ή δέρμα που χάνει την ελαστικότητά του. Συχνά, αλλά όχι πάντα, ακατανίκητη δίψα. Σε έντονη αφυδάτωση, έχουμε πτώση της συστολικής πίεσης, υψηλούς σφυγμούς, ολιγοουρία και απάθεια.

Με μέτρο το αλκοόλ

Τα οινοπνευματώδη ποτά είναι καλό να μην καταναλώνονται γιατί αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος και προκαλούν και μεγαλύτερη αφυδάτωση. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα διάφορα νέα προϊόντα που συνδυάζουν το αλκοόλ με χυμό, αναψυκτικό ή κάποιο energy drink, που ενώ δίνουν την ψευδαίσθηση ότι ξεδιψάνε, κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

Σωστές διατροφικές επιλογές

Καταναλώστε πολλά φρούτα και λαχανικά, τα οποία εκτός από το ό,τι παρέχουν όλα τα απαραίτητα μικροδιατροφικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία), περιέχουν πολύ νερό και φυσικά λίγες θερμίδες. Επιλέξτε πολλά και μικρά γεύματα, αποφεύγοντας τις μεγάλες ποσότητες και τα πολύ λιπαρά φαγητά.

Κατάλληλη ενδυμασία

Φορέστε ανοιχτόχρωμα, ελαφριά και άνετα βαμβακερά ρούχα, που επιτρέπουν την διέλευση του αέρα. Αποφύγετε τις σκουρόχρωμες αποχρώσεις, που απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία και φροντίστε να αλλάζετε τακτικά ενδυμασία κάθε φορά που ιδρώνετε. Μην διστάζετε να κάνετε συχνά ντους με δροσερό νερό.

Περιορίστε τις μετακινήσεις

Περιορίστε τις μετακινήσεις σας με τα πόδια, κυρίως όταν δεν φοράτε γυαλιά και καπέλο. Ομως ακόμα και με το αυτοκίνητο, πρέπει να γνωρίζετε πως η ζέστη μειώνει τα αντανακλαστικά στην οδήγηση και δυσχεραίνει τη διάκριση εμποδίων στο δρόμο.

Είτε λοιπόν παραθερίζετε σε κάποιο νησί, είτε βρίσκεστε στο σπίτι σας, φροντίστε να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα, προκειμένου να αποφύγετε απρόοπτα που θα σκιάσουν το καλοκαίρι σας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση