Η κατάρριψη των ρεκόρ είναι και θέμα τύχης

Η κατάρριψη των παγκόσμιων ρεκόρ στον αθλητικό χώρο δεν είναι μόνο θέμα προπόνησης, αλλά …και θέμα τύχης, υποστηρίζουν επιστήμονες από το ερευνητικό κέντρο Juelich στη Γερμανία, οι οποίοι δημοσίευσαν την έρευνα τους στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Ο παράγοντας τύχη έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε πολλές μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, αφήνοντας έξω από τα μετάλλια πολλά φαβορί και ανατρέποντας την τελική κατάταξη των αθλητών σε διάφορα αθλήματα.

Επιστήμονες ανακάλυψαν μια μαθηματική φόρμουλα, βάση της οποία θα μπορούσαν να προβλέψουν τα μελλοντικά ρεκόρ 22 κορυφαίων αθλητών που θα λάμβαναν μέρος στα επόμενα παγκόσμια πρωταθλήματα.

Πραγματικά στην πλειοψηφία των αθλημάτων, οι προβλέψεις τους αποδείχτηκαν σωστές με εξαίρεση τα εξής τέσσερα αθλήματα: 110m με εμπόδια, 20Km βάδην, 50 km βάδην και άλμα επί κοντό, όπου οι επιδόσεις των αθλητών ξεπέρασαν τις προσδοκίες των επιστημόνων.

Μπορεί η συγκεκριμένη μαθηματική φόρμουλα να προσεγγίζει τα αποτελέσματα των αγώνων, όμως υπάρχουν και κάποιοι παράγοντες όπως ο ευνοϊκός αέρας, η καλή ψυχολογική κατάσταση ή ο τραυματισμός ενός καλού αντιπάλου που μπορούν να βοηθήσουν τον αθλητή να κάνει μια επίδοση που κανείς δεν περιμένει.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση