Ski…ζοντας τα κύματα

Ski...ζοντας τα κύματαΞαπλωμένοι στην παραλία απολαμβάνετε την αίσθηση του καυτού ήλιου στην επιδερμίδα σας, όταν οι θεαματικές φιγούρες ενός σκιέρ σας αποσπούν την προσοχή. Η ταχύτητα με την οποία διασχίζει το σκάφος τα καταγάλανα νερά και ο τρόπος με τον οποίο ο σκιέρ λικνίζει το κορμί του, σας ξυπνούν την επιθυμία να ασχοληθείτε και εσείς με αυτό το άθλημα. Το θαλάσσιο σκι αποτελεί must του καλοκαιριού, αφού όπου και να επιλέξετε να κάνετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές, η ευκαιρία να κάνετε σκι είτε με κάποιους φίλους είτε σε μια οργανωμένη σχολή θα σας δοθεί. Το Care σας δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγετε πιθανούς τραυματισμούς, αλλά και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η ηλικία των σκιέρ

Το σκι είναι ένα άθλημα, με το οποίο μπορεί να ασχοληθεί κανείς από τα τέσσερα κιόλας χρόνια της ζωής του. Ολο και περισσότεροι γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να επιλέξουν το συγκεκριμένο άθλημα, αφού συμβάλλει στην σωστή σωματική ανάπτυξη και στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Το σκι απευθύνεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα αγαπητό σπορ.

Τρόποι αποφυγής τραυματισμών

Πριν ξεκινήσει ο ενδιαφερόμενος να κάνει σκι, πρέπει να γνωρίζει πολύ καλό κολύμπι και να τηρεί τους κανόνες ασφαλείας, προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του αλλά και τους άλλους λουόμενους. Το σωσίβιο κρίνεται απαραίτητο, ακόμα και για τους προχωρημένους, ενώ η χρήση αντηλιακής κρέμας είναι πολύ ουσιαστική για την αποφυγή σοβαρών και επώδυνων εγκαυμάτων.

Στα πρώτα μαθήματα σκι, ο ασκούμενος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και συγκεντρωμένος στις κινήσεις του, γιατί η έλλειψη της σωστής τεχνικής και οι άγαρμπες πτώσεις μπορεί να τον οδηγήσουν σε κάποιο τραυματισμό. Στην περίπτωση που ο αρχάριος πάει να χάσει την ισορροπία του ή νιώσει άβολα κατά την διάρκεια που τον τραβάει το σκάφος, τότε δεν έχει παρά να αφήσει το σκοινί και εγκαταλείψει για λίγο την προσπάθεια.

Εάν επιλέξετε να κάνετε σκι με την παρέα σας, πρέπει να είσαστε προσεκτικοί στο μέρος που θα επιλέξετε. Αποφύγετε πολυσύχναστες παραλίες και βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχουν ανυποψίαστοι κολυμβητές στην συγκεκριμένη περιοχή. Πριν φορέσετε τα πέδιλα του σκι, σιγουρευτείτε πως ο κάτοχος του σκάφους έχει δίπλωμα οδήγησης και πως ένας τουλάχιστον στην παρέα γνωρίζει από πρώτες βοήθειες, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Φοράτε πάντα σωσίβιο, ακόμα και αν θεωρείτε τον εαυτό σας δεινό κολυμβητή.

Τα οφέλη του σκι

Το σκι γυμνάζει όλες τις μεγάλες ομάδες του μυϊκού συστήματος και απαιτεί την άψογη συνεργασία των άνω και κάτω άκρων, για την σωστή εκτέλεση των κινήσεων. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται εύκολο άθλημα, όμως μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά της προσπάθειας επέρχεται κόπωση, ιδίως στους αρχάριους. Μην διστάσετε να σταματήσετε όταν κουραστείτε, γιατί η υπερπροσπάθεια μπορεί να σας οδηγήσει σε κάποιο τραυματισμό, λόγω του υψηλού φορτίου έργου που θα ασκηθεί στους μυς σας.

Για την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ δασκάλου και μαθητή υπάρχει ένας κώδικας επικοινωνίας με τα χέρια, ο οποίος επιτρέπει στον δάσκαλο να καταλαβαίνει ανά πάσα στιγμή τις ανάγκες του σκιέρ κατά τη διάρκεια της πορείας. Ετσι ο αρχάριος μπορεί να ζητήσει να αυξηθεί ή να μειωθεί η ταχύτητα του σκάφους, ακόμα και να τερματιστεί η προσπάθεια.

Την επόμενη λοιπόν φορά που θα θαυμάσετε ένα σκιέρ, μην διστάσετε να τον μιμηθείτε. Μπορεί στην αρχή να δυσκολευτείτε, όμως τα αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει!

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση