κρανιακες ενοχλησεις | σκουλικοηδητης | υπόταση αίτια | εκκολπώματα | Πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα

Ενα στα πέντε νέα φάρμακα είναι πιθανό να έχει μη αναμενόμενες παρενέργειεςΚάθε νέο φάρμακο που κυκλοφορεί έχει 20% πιθανότητες να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες οι οποίες δεν ήταν αναμενόμενες ή ακόμη και να αποσυρθεί ως ακατάλληλο τα επόμενα 25 χρόνια, σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Harvard, οι οποίοι δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης (JAMA).

Κατά την χρονική περίοδο 1975 – 1999 οι μελετητές εξέτασαν 548 φαρμακευτικές ουσίες που πρωτοκυκλοφόρησαν την συγκεκριμένη περίοδο και διαπίστωσαν ότι για το 8,2% εξ΄ αυτών προστέθηκαν νέες οδηγίες για πιθανές ανεπιθύμητες δράσεις, ενώ το 2,9% αποσύρθηκε από την κυκλοφορία. Το 50% αυτών των περιπτώσεων συνέβησαν τα επτά πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του φαρμάκου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μη αναμενόμενες παρενέργειες ενός φαρμάκου μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία, καθώς υπολογίστηκε ότι 20.000.000 Αμερικανοί χρησιμοποίησαν ένα ή περισσότερα φάρμακα τα οποία στην συνέχεια αποσύρθηκαν.

Οι ερευνητές θεωρούν ως κύρια αιτία αυτού του φαινομένου, τις ατέλειες στις έρευνες για την αποτελεσματικότητα και τη δράση ενός φαρμάκου που γίνονται πριν αυτό πάρει έγκριση. Πολλές από αυτές δεν γίνονται σε αρκετά μεγάλο δείγμα ασθενών, ενώ από πολλές αποκλείονται κάποιες ομάδες ασθενών, στις οποίες όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χορηγηθεί το φάρμακο.

Σε editorial που δημοσιεύεται στο ίδιο τεύχος του περιοδικού αναφέρεται ότι τα συμπεράσματα της έρευνας μπορεί να είναι πιθανώς σε κάποιο βαθμό υπερβολικά, η συνεχής έρευνα πάνω σε νέες φαρμακευτικές ουσίες έχει θετικά αποτελέσματα και ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων οι μη αναμενόμενες παρενέργειες είναι μεσαίας βαρύτητας.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.