αυξημενη προλακτινη και διατροφη | γιατι βγαζω συχνα αφθεσ | μολυνθηκε το τατουαζ | υγρο στο δουγλασειο αιτια

Παραλυτικός ειλεός


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Παραλυτικός ή νευρογενής ειλεός ονομάζεται η αδυναμία προώθησης του εντερικού περιεχομένου, λόγω αναστολής (διακοπής) του εντερικού περισταλτισμού (κινητικότητας του εντέρου). Συνήθως αφορά όλο το γαστρεντερικό σωλήνα.

Αιτιολογία

Τα αίτια του παραλυτικού ειλεού είναι:
- Ενδοκοιλιακή εγχείρηση: Είναι συνήθης μετεγχειρητική επιπλοκή, γι΄αυτό και ονομάζεται 'φυσιολογικός' μετεγχειρητικός ειλεός.
- Τοπική ή γενικευμένη ενδοκοιλιακή φλεγμονή (σκωληκοειδίτιδα, χολοκυστίτιδα, απόστημα, περιτονίτιδα)
- Μεταβολικές διαταραχές (π.χ. υποκαλιαιμία, υπονατριαιμία, διαβητικό κώμα)
- Αίτια εκτός της περιτοναϊκής κοιλότητας π.χ. νεφρικός κωλικός, οπισθοπεριτοναϊκό αιμάτωμα, κάταγμα σπονδυλικής στήλης, πνευμονία της βάσης, έμφραγμα
- Φαρμακευτικές ουσίες (ναρκωτικά, αντιδιαρροϊκά, αντιόξινα, αντιυπερτασικά)
- Εντερική ισχαιμία (κακή αιμάτωση του εντέρου) λόγω θρόμβωσης-εμβολής των μεσεντέριων αγγείων (απόφραξη αγγείων που αιματώνουν το έντερο)
- Αποτέλεσμα απόφραξης του εντέρου.

Κλινική εικόνα-Διάγνωση

Παρατηρείται διάταση της κοιλιάς (πρήξιμο), αδυναμία αποβολής αερίων και κοπράνων, καθώς και συμπτώματα της αρχικής αιτίας που προκάλεσε τον παραλυτικό ειλεό. Η φυσική εξέταση (τυμπανικότητα στην επίκρουση και εξαφάνιση των εντερικών ήχων), καθώς και οι ακτινογραφίες κοιλίας με τη βοήθεια ή όχι γαστρογραφίνης, βοηθούν στη διάγνωση.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση του παραλυτικού ειλεού έχει σαν πρωταρχικό στόχο την εξάλειψη του αιτιολογικού παράγοντα που τον προκαλεί. Δηλαδή τη διακοπή της υπεύθυνης φαρμακευτικής ουσίας, την αντιμετώπιση της φλεγμονής, τη ρύθμιση των μεταβολικών διαταραχών κλπ.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.