Εμβόλιο για το AIDS δίνει νέες ελπίδες από τις πρώτες δοκιμές

Τα πρώτα στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου για το AIDS είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο 9ο συνέδριο ρετροϊών και ευκαιριακών λοιμώξεων, στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

Το εμβόλιο το οποίο ανέπτυξε η εταιρία Merck, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά πέρσι σε πιθήκους, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, έχουν εντυπωσιάσει ακόμα και του επιστήμονες, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα διστακτικοί στα προκαταρκτικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

Η πρώτη φάση των δοκιμών που είχε γίνει σε πιθήκους εντυπωσίασε τους επιστήμονες καθώς τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ενώ το εμβόλιο δεν εμπόδισε σε όλες τις περιπτώσεις την προσβολή, κανένας πίθηκος δεν αρρώστησε ακόμη και εάν είχε μολυνθεί με τον ιό HIV.

Στους ανθρώπους, το επίπεδο της ανοσοποιητικής ανταπόκρισης, το ποσοστό των ατόμων στους οποίους παρατηρήθηκε αλλά και η διάρκειά της ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά, σύμφωνα με το Δρ. Anthony Fauci, διευθυντή του National Institute of Allergy and Infectious Diseases στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Η επιστημονική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του εμβολίου βασίζεται στη χρήση ενός αδενοϊού ή μίας εξασθενισμένης μορφής ιού που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, προκειμένου να μεταφερθεί ένα γονίδιο HIV σε ένα ανθρώπινο κύτταρο.

Το πρόβλημα όμως που παρουσιάζεται είναι ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν εκτεθεί στο κοινό κρυολόγημα, έχουν αναπτύξει ανοσία στον ιό, η οποία θα μπορούσε να καταστρέψει τον τύπο του ιού που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο, κάνοντάς το αναποτελεσματικό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση