Οι άντρες κουράζονται πιο γρήγορα από τις γυναίκες

Οι γυναίκες έχουν χαμηλότερο δείκτη κόπωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης, σε σχέση με τους άντρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας από το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, τα οποία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του American Physiological Society στη Νέα Ορλεάνη.

Ο οργανισμός των γυναικών διαχειρίζεται καλύτερα τους μεταβολικούς μηχανισμούς που παράγουν ενέργεια στους μυς, με αποτέλεσμα το μυϊκό τους σύστημα να κουράζεται λιγότερο κατά τις μυϊκές συστολές, συγκριτικά με την αντοχή του μυϊκού συστήματος των αντρών.

Επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα, κατά την οποία οι συμμετέχοντες (άντρες και γυναίκες) εκτέλεσαν το ίδιο προπονητικό πρόγραμμα υπό δύο διαφορετικές συνθήκες. Στην πρώτη περίπτωση, οι συμμετέχοντες ασκούντο φυσιολογικά χωρίς καμία επιστημονική παρέμβαση, ενώ στη δεύτερη περίπτωση ειδικοί μηχανισμοί είχαν σταματήσει την κανονική παροχή αίματος στους μυς των ασκούμενων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των συγκεκριμένων ασκήσεων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως υπό κανονικές συνθήκες, οι άντρες κουράζονταν πιο γρήγορα από τις γυναίκες, γεγονός που φανερώνει την ικανότητα των γυναικών να παράγουν περισσότερη ενέργεια, ενώ στη περίπτωση της μειωμένης οξυγόνωσης των μυών και τα δύο φύλα παρουσίασαν έντονη κόπωση την ίδια χρονική στιγμή.

Η έρευνα αυτή περιορίστηκε μόνο σε έναν μυ, τον πρόσθιο κνημιαίο και δεν αφορά όλες τις μυϊκές ομάδες. Οι ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν πως οι υπόλοιποι μύες μπορεί να αντιδρούν διαφορετικά, υπό τις παραπάνω συνθήκες, και μάλιστα να μην παρατηρείται καμιά διάφορα στην εμφάνιση κόπωσης ανάμεσα στους άντρες και στις γυναίκες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση