θάλλιο | θεραπεια mathera | πως πλενουμε το προσωπο για να μην αφυδατωνετρ | βηματοδοτης

Σε όλο και μικρότερες ηλικίες αρχίζουν οι νέοι τα ναρκωτικάΣε ηλικία μικρότερη των 15 ετών αρχίζουν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών οι νέοι στην Ελλάδα. Η βαθμιαία την τελευταία πενταετία μείωση της ηλικίας έναρξης της χρήσης καθιστά όλο και περισσότερο αναγκαία την παρέμβαση για απεξάρτηση, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) η πλειονότητα των νεαρών χρηστών διακόπτει (συνήθως λίγο πρίν την έναρξη της χρήσης) και την παρακολούθηση των μαθημάτων στο σχολείο.

Η έναρξη της χρήσης γίνεται (στην πλειονότητα των νεαρών) με παράνομες ουσίες (χασίς , χάπια ) ακολουθεί η κύρια ουσία κατάχρησης και τέλος η πρώτη ενέσιμη χρήση της (σε ηλικία 20 περίπου ετών).

Ως αποτέλεσμα της παραπάνω μείωσης της ηλικίας έναρξης χρήσης προκύπτει και η μείωση της ηλικίας έναρξης της θεραπείας (μειώθηκε στα 24,4 χρόνια από τα 27 που τοποθετούνταν στα 1996) .

Τα παραπάνω στοιχεία κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους του ΚΕΘΕΑ στη διάρκεια παρουσίασης του Ανοιχτού Θεραπευτικού Προγράμματος για Εφήβους Χρήστες Ουσιών που θα εφαρμόζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η εφαρμογή του νέου προγράμματος άρχισε μόλις σήμερα στη Θεσσαλονίκη (σε κτίριο της οδού Ρεμπέλου 7 στο κέντρο της πόλης) και θα καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, καθώς είναι το πρώτο αντίστοιχο πρόγραμμα που λειτουργεί εκτός Αθηνών.

Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης (2002-2006) για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών ως πρόγραμμα υψηλής προτεραιότητας με δεδομένη την αύξηση των ποσοστών χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών από τους εφήβους.

Σε μήνυμα της η υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας κ. Ελπίδα Τσουρή αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης της χώρας εναντίον των ναρκωτικών ενώ υπογράμμισε ότι στο πενταετές σχέδιο τίθεται ως κύριος στόχος η ανάπτυξη αντίστοιχων προγραμμάτων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Ειδικά για το νέο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης τονίζεται ότι θα αποτελέσει μια αξιόπιστη και έγκυρη θεραπευτική πρόταση προς τους χρήστες και παράθυρο ελπίδας για την τοπική κοινωνία.

Το νέο πρόγραμμα εφήβων της Θεσσαλονίκης θα περιλαμβάνει στην πλήρη ανάπτυξη του (προβλέπεται για τις αρχές του 2003) Συμβουλευτικό Σταθμό, Ανοιχτή κοινότητα, κέντρο κοινωνικής δραστηριοποίησης και κέντρο οικογενειακής στήριξης.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.