ημιτελης αφοδευση | εκκολπώματα | συνδρομο sjogren | τι ειναι οι τοκοφερολες | κακωσεις στον εγκεφαλο

Ο προστάτης αφορά και μικρότερες ηλικίεςΣε δεύτερη αιτία θανάτου για τους άνδρες σε όλο τον κόσμο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, εξελίσσεται ο καρκίνος του προστάτη, που προσβάλλει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους εκπροσώπους του ανδρικού φύλου, ενώ έφτασε να πλήττει ακόμη και νέους άνδρες ηλικίας 45-50 ετών. Συχνότερος βέβαια είναι στις μεγάλες ηλικίες και στην Ελλάδα καταγράφονται κάθε χρόνο χίλιες περίπου νέες περιπτώσεις. Σήμερα με τη χρήση των καρκινικών δεικτών μπορεί να γίνει πολύ πρώιμη διάγνωση της νόσου και οι 9 στις 10 περιπτώσεις μπορούν να θεραπευτούν εάν είναι στο αρχικό στάδιο.

Αλλη πάθηση του προστάτη είναι η καλοήθης υπερπλασία ή υπερτροφία, που παρουσιάζεται στο μισό και πλέον ανδρικό πληθυσμό άνω των 60 ετών και πιθανόν αποτελεί τον πιο κοινό τύπο υπερπλασίας στους άνδρες της μέσης ηλικίας και στους υπερήλικες.

Η ασθένεια αυτή αναγκάζει τον προστάτη να διογκώνεται, με αποτέλεσμα να φράσσει την ουρήθρα. Μέχρι πρόσφατα η μόνη θεραπεία για την απόφραξη της ουρήθρας ήταν η χειρουργική επέμβαση. Σήμερα όμως η πάθηση αυτή αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και με φαρμακευτική αγωγή, που είναι γενικά πολύ καλά ανεκτή και υποδεικνύεται μόνο από τον ειδικό γιατρό.

Στις μεγαλύτερες ηλικίες, με συχνότερη εμφάνιση στην 6η και 7η δεκαετία της ζωής, εμφανίζεται και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, που αποτελεί το 3% όλων των κακοήθων νεοπλασμάτων του ανθρώπου και είναι η αιτία για το 3,5% περίπου όλων των περιστατικών θανάτου από καρκίνο.

Η συχνότητά του είναι 20 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού και το συχνότερο σύμπτωμά του είναι η ανώδυνη αιματουρία. Ευκαιριακά παρουσιάζονται και άλλα μη ειδικά συμπτώματα, όπως δυσουρία και συχνουρία, ενώ σε προχωρημένες μορφές μπορεί να παρουσιαστούν συμπτώματα από μεταστάσεις σε άλλα όργανα.

Οι νέες εξελίξεις της επιστήμης στη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του προστάτη και της ουροδόχου κύστης θα συζητηθούν στη διάρκεια των εργασιών του 3ου Μακεδονικού Ουρολογικού Συμποσίου, που διοργανώνει από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου η Ουρολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος και θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Hyatt Regency» της Θεσσαλονίκης.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.