ηλεκτροβελονισμος | ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ | παγκρεας συμπτωματα | πολυποδες εντερου | βραχναδα | αφυδατωμενο προσωπο

Η σχιζοφρένεια πλήττει κυρίως άτομα 20-30 ετώνΗ σχιζοφρένεια είναι μια ασθένεια, που προτιμά τις μικρές ηλικίες, καθώς το 70% των κρουσμάτων εντοπίζεται στις ηλικίες από 20 έως 30 ετών, ενώ γενικότερα ο μεγαλύτερος αριθμός προβλημάτων από την ασθένεια παρατηρείται σε ανθρώπους έως 45 ετών.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι πάσχουν από σχιζοφρένεια 100.000 άρρωστοι ηλικίας 15-64 ετών, ενώ από αυτούς το 10% έχει ανάγκη παρακολούθησης ειδικών προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Το ποσοστό αυτό που παρατηρείται στη χώρα μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ανάλογο με εκείνα, που σημειώνονται στις αναπτυγμένες χώρες.

Η απόπειρα αυτοκτονίας μπορεί να είναι μία από τις εκδηλώσεις της σχιζοφρένειας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς ειδικών επιστημόνων, στους 100 σχιζοφρενείς οι 20-40 αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν σε κάποια φάση της ζωής τους και από αυτούς οι 9-11 το πετυχαίνουν.

Από επιδημιολογικά στοιχεία προκύπτει ότι στο γενικό πληθυσμό ένας στους 100 εμφανίζει τα συμπτώματα της νόσου, όπως ανακοινώθηκε στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και πραγματοποιείται στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Aθως»-Παλλήνη» της Καλλιθέας Χαλκιδικής με την προεδρία του αναπληρωτού καθηγητού ψυχιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ανδρέα Παράσχου.

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, που παίρνουν μέρος στο συνέδριο, τα συμπτώματα της νόσου διακρίνονται σε «θετικά», όπως οι ακουστικές ψευδαισθήσεις, οι «φωνές» δηλαδή που ακούνε οι σχιζοφρενείς, καθώς και οι παραληρητικές ιδέες, οι παράξενες σκέψεις δηλαδή και σε «αρνητικά», όπως η απάθεια, η απόσυρση και η αποφυγή κοινωνικών σχέσεων, ενώ σημείωσαν ότι το βασικότερο χαρακτηριστικό της ασθένειας είναι η ανηδονία, δηλαδή η έλλειψη άντλησης ικανοποίησης και χαράς από τη ζωή.

Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της ασθένειας οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαία η συνεχής παρακολούθηση των ασθενών, η φαρμακευτική θεραπεία και η ψυχολογική υποστήριξή τους, καθώς η σχιζοφρένεια μπορεί να υποτροπιάζει συχνά.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.