Σε πορεία υλοποίησης το σχέδιο δράσης για την κοινωνική ενσωμάτωση

Η πορεία υλοποίησης του εθνικού σχεδίου δράσης για την κοινωνική ενσωμάτωση εξετάστηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας από την πλευρά του όπως εξήγησε ο κ. Δημήτρης Θάνος, υφυπουργός Πρόνοιας, έχει προκηρύξει το 70% του συνόλου των προγραμμάτων “Βοήθεια στο Σπίτι” και έχουν κατατεθεί 580 νέες προτάσεις.

Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησής τους. Μαζί με τις 100 μονάδες που εφαρμόζονται και χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης και την έναρξη υλοποίησης αναμένεται ο αριθμός των προγραμμάτων να φθάσει στα 850.

Σε συνδυασμό με το πρόγραμμα ”Βοήθεια στο σπίτι” το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας εφαρμόζει και το πρόγραμμα τηλεειδοποίησης σε 1000 νοικοκυριά ηλικιωμένων μοναχικών ατόμων.

Οσον αφορά τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων έχουν ήδη κατατεθεί 154 προτάσεις από πολλούς δήμους οι οποίοι θα αναπτύξουν στο σύνολό τους περίπου 80 τέτοια κέντρα.

Για τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με αναπηρίες έχουν υποβληθεί 53 προτάσεις ενώ για την ανάπτυξη νέων βρεφονηπιακών σταθμών έχει προκηρυχθεί πάνω από το 70% του συνόλου των προγραμμάτων.

Μεταξύ των νέων προγραμμάτων περιλαμβάνεται για πρώτη φορά και η δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών ολοκληρωμένης φροντίδας ώστε να δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας και παιδιών με αναπηρίες.

Οσον αφορά τα κέντρα υποστήριξης και κατάρτισης των ατόμων με ειδικές ανάγκες έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα 22 από τα 24 ενώ άλλα δύο εκτιμάται ότι θα παραδοθούν μέχρι τον Ιούνιο.

Για το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας έχουν προσληφθεί ήδη 100 άτομα που θα στελεχώσουν το ΕΚΑΚΒ Αθήνας και Θεσσαλονίκης ενώ είναι σχεδόν έτοιμο το σύστημα μηχανοργάνωσης του συντονιστικού κέντρου το οποίο θα μπορεί να λειτουργεί με τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή σε 24ωρη βάση.

Για την ψυχική υγεία προωθούνται όλες οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο 10ετες πρόγραμμα ”Ψυχαργώς” μέσω του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης που έχουν σαν στόχο την αποασυλοποίηση. Συνολικά έχουν υποβληθεί περίπου 700 προτάσεις για το πρόγραμμα αυτό οι οποίες υπερκαλύπτουν έως και τρεις φορές το συνολικό προϋπολογισμό των διαθέσιμων πόρων για την εξαετία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση