Η πρώτη επέμβαση με τη βοήθεια τεχνητού ήπατος στην Ελλάδα

Νέες δυνατότητες στην αντιμετώπιση ασθενών που πάσχουν από καρκίνο του ήπατος και υποβάλλονται σε εκτεταμένη ηπατεκτομή (αφαίρεση δηλαδή τμήματος του οργάνου) δίνει και στην Ελλάδα μια νέα μέθοδος που στηρίζεται στη χρησιμοποίηση τεχνητού ήπατος.

Η πρώτη επέμβαση στη χώρα μας με τη χρήση τεχνητού ήπατος, πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, σε έναν εξηντάχρονο ασθενή που έπασχε από μεταστατικό καρκίνο του ήπατος.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσαν οι καθηγητές κ.κ. Νίκος Λυγιδάκης και Δημήτρης Κάρλος, διευθυντής της Β’ Ογκολογικής Κλινικής του νοσοκομείου. Οπως εξήγησαν, χάρη στο τεχνητό ήπαρ, είναι δυνατόν να χειρουργηθούν πλέον και ασθενείς με όγκους που η αντιμετώπιση τους απαιτεί αφαίρεση μεγάλου τμήματος του ήπατος.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μηχάνημα όπως αυτό του τεχνητού νεφρού το οποίο χάρη σε ειδικά φίλτρα που διαθέτει κατακρατά από το αίμα όλες εκείνες τις τοξικές για τον οργανισμό ουσίες που το ήπαρ του ασθενούς δεν μπορεί να αποβάλει.

Χρησιμοποιείται μέρα παρά μέρα ή κάθε δυο – τρεις μέρες και για διάστημα έως και δυο μηνών, μέχρι το ήπαρ να αναγεννηθεί και επανακτήσει τη λειτουργικότητα του.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση