Ο κίνδυνος για καρκίνο και τρόπος διαβίωσης τη πρώτη 20ετία της ζωής

Ο τρόπος ζωής τα πρώτα είκοσι χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου φαίνεται ότι παίζει καθοριστικότερο ρόλο στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου αργότερα στη ζωή του, σε σχέση με το γενετικό του υπόβαθρο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Σουηδία και δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Cancer.

Στην έρευνα αυτή μελετήθηκε το ιατρικό ιστορικό 600.000 μεταναστών που μετανάστευσαν στην Σουηδία σε ηλικία 20 έως 25 ετών. Οπως έδειξαν τα αποτελέσματα οι άνθρωποι αυτοί κινδύνευαν να αναπτύξουν κάποια μορφή καρκίνου που ήταν διαδεδομένη στη χώρα προέλευσης τους. Αντίθετα οι μετανάστες δεύτερης γενιάς (τα παιδιά τους δηλαδή) είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κάποια μορφή καρκίνου που πλήττει πιο συχνά τους γηγενείς Σουηδούς.

Είναι γνωστό ότι η πιθανότητα εμφάνισης μιας μορφής καρκίνου διαφέρει από χώρα σε χώρα. Το γεγονός ότι οι μετανάστες δεύτερης γενιάς εμφανίζουν μορφές καρκίνου παρόμοιες με αυτές των κατοίκων της χώρας όπου έχουν μεταναστεύσει, αποδεικνύει ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου.

Το συμπέρασμα αυτό, που έρχεται να επιβεβαιώσει ανάλογα συμπεράσματα παλαιότερων ερευνών, οδηγεί στην ανάγκη υιοθέτησης στρατηγικών πρόληψης που θα αφορούν τις νεαρές ηλικίες και απευθύνονται αποκλειστικά σε αυτές.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση