Περίμετρος μέσης μαζί με ΔΜΣ προβλέπουν προβλήματα υγείας

Ο συνδυασμός της μέτρησης της περιμέτρου της μέσης και του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) φαίνεται να είναι ο πιο ακριβής τρόπος πρόβλεψης των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία, και όχι ο κάθε δείκτης ξεχωριστά, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Τα υπέρβαρα και τα παχύσαρκα άτομα και ιδίως όσα παρουσιάζουν κεντρική (ανδροειδή) παχυσαρκία, όπου το σωματικό λίπος επικεντρώνεται στην κοιλιακή χώρα, έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη τύπου ΙΙ.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 206 άνδρες και 135 γυναίκες, ηλικίας 18 έως και 88 ετών, οι οποίοι ήταν όλοι υγιείς. Ο ΔΜΣ κυμαινόταν από 16 έως και 48.

ΔΜΣ έως και 25 θεωρείται ότι αντιστοιχεί σε φυσιολογικό σωματικό βάρος, 25-30 σημαίνει ότι το άτομο είναι υπέρβαρο και 30 και περισσότερο σημαίνει ότι το άτομο είναι παχύσαρκο.

Επιπλέον οι επιστήμονες έκαναν μέτρηση του λιπώδους ιστού όλων των ατόμων, εκτιμώντας τη συγκέντρωση του μη-κοιλιακού σωματικού λίπους καθώς και του κοιλιακού λίπους (σπλαχνικού και υποδόριου).

Ο ΔΜΣ και ο η περίμετρος της μέσης συσχετίστηκαν ανεξάρτητα με το σωματικό λίπος, αλλά στους άνδρες ο ΔΜΣ βρέθηκε ότι συσχετίζεται περισσότερο με το σωματικό λίπος σε σχέση με την περίμετρο της μέσης.

Κατηγοριοποιώντας τους συμμετέχοντες ανάλογα με το ΔΜΣ (νορμοβαρείς, υπέρβαρους και παχύσαρκους, και ανάλογα με την περίμετρο της μέσης (χαμηλή, μεσαία, μεγάλη), οι επιστήμονες κατέληξαν στο ό,τι και στις τρεις κατηγορίες ΔΜΣ, όσοι βρίσκονταν στη μεγάλη κατηγορία περιμέτρου μέσης είχαν υψηλότερα ποσοστά κοιλιακού λίπους σε σχέση με αυτούς που ανήκαν στη χαμηλή κατηγορία περιμέτρου μέσης.

Αν και οι δύο μετρήσεις, τόσο ο ΔΜΣ, όσο και η περίμετρος της μέσης, αποτελούν ανεξάρτητες μεθόδους για την πρόβλεψη του σωματικού λίπους, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι και οι δύο μετρήσεις, όταν συνδυάζονται αποτελούν πολύ καλύτερο τρόπο εκτίμησης του κοιλιακού λίπους, το οποίο σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση