φλεβοκομβική ταχυκαρδία | ανατομια κοιλιάς | γιουβαρλάκια θερμίδες | νοσος παρκινσον φυσικοθεραπεια

Περίμετρος μέσης μαζί με ΔΜΣ προβλέπουν προβλήματα υγείαςΟ συνδυασμός της μέτρησης της περιμέτρου της μέσης και του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) φαίνεται να είναι ο πιο ακριβής τρόπος πρόβλεψης των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία, και όχι ο κάθε δείκτης ξεχωριστά, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Τα υπέρβαρα και τα παχύσαρκα άτομα και ιδίως όσα παρουσιάζουν κεντρική (ανδροειδή) παχυσαρκία, όπου το σωματικό λίπος επικεντρώνεται στην κοιλιακή χώρα, έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη τύπου ΙΙ.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 206 άνδρες και 135 γυναίκες, ηλικίας 18 έως και 88 ετών, οι οποίοι ήταν όλοι υγιείς. Ο ΔΜΣ κυμαινόταν από 16 έως και 48.

ΔΜΣ έως και 25 θεωρείται ότι αντιστοιχεί σε φυσιολογικό σωματικό βάρος, 25-30 σημαίνει ότι το άτομο είναι υπέρβαρο και 30 και περισσότερο σημαίνει ότι το άτομο είναι παχύσαρκο.

Επιπλέον οι επιστήμονες έκαναν μέτρηση του λιπώδους ιστού όλων των ατόμων, εκτιμώντας τη συγκέντρωση του μη-κοιλιακού σωματικού λίπους καθώς και του κοιλιακού λίπους (σπλαχνικού και υποδόριου).

Ο ΔΜΣ και ο η περίμετρος της μέσης συσχετίστηκαν ανεξάρτητα με το σωματικό λίπος, αλλά στους άνδρες ο ΔΜΣ βρέθηκε ότι συσχετίζεται περισσότερο με το σωματικό λίπος σε σχέση με την περίμετρο της μέσης.

Κατηγοριοποιώντας τους συμμετέχοντες ανάλογα με το ΔΜΣ (νορμοβαρείς, υπέρβαρους και παχύσαρκους, και ανάλογα με την περίμετρο της μέσης (χαμηλή, μεσαία, μεγάλη), οι επιστήμονες κατέληξαν στο ό,τι και στις τρεις κατηγορίες ΔΜΣ, όσοι βρίσκονταν στη μεγάλη κατηγορία περιμέτρου μέσης είχαν υψηλότερα ποσοστά κοιλιακού λίπους σε σχέση με αυτούς που ανήκαν στη χαμηλή κατηγορία περιμέτρου μέσης.

Αν και οι δύο μετρήσεις, τόσο ο ΔΜΣ, όσο και η περίμετρος της μέσης, αποτελούν ανεξάρτητες μεθόδους για την πρόβλεψη του σωματικού λίπους, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι και οι δύο μετρήσεις, όταν συνδυάζονται αποτελούν πολύ καλύτερο τρόπο εκτίμησης του κοιλιακού λίπους, το οποίο σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.