Προς αναγνώριση των γονιδίων της οστεοαρθρίτιδας

Γενετικούς παράγοντες που πιθανόν να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας, αναγνώρισαν Αμερικανοί επιστήμονες από τη σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Βοστόνης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Arthritis & Rheumatism.

Οι επιστήμονες αναγνώρισαν οκτώ διαφορετικές περιοχές του ανθρώπινου γονιδιώματος, οι οποίες σχετίζονται με τον κληρονομικό κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου στα χέρια.

Η αναγνώριση αυτών τις περιοχών στο ανθρώπινο γονιδίωμα, κάθε μία από τις οποίες περιέχει 50-100 γονίδια, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα τους επιτρέψει να επικεντρώσουν τις έρευνές τους σε συγκεκριμένα γονίδια.

Οι επιστήμονες μελέτησαν το γενετικό υλικό 793 ατόμων τρίτης ηλικίας και 684 παιδιών αυτών (μέσης ηλικίας). Ο μέσος όρος ηλικίας για τους γονείς ήταν τα 62 έτη και για τα παιδιά τα 54 έτη.

Ολοι οι γονείς προέρχονταν από τη μία μακροχρόνια μελέτη για την οστεοαρθρίτιδα (Arthritis Research Campaign Osteoarthritis OA), που ξεκίνησε το 1948.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 50% των γονέων και το 30% των παιδιών παρουσίαζε οστεοαρθρίτιδα σε τουλάχιστον μία άρθρωση του άνω άκρου.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους θα βοηθήσουν σημαντικά στο να προχωρήσουν στην αναγνώριση περιοχών σε συγκεκριμένα χρωμοσώματα, τα οποία περικλείουν τα γονίδια που ευθύνονται για την οστεοαρθρίτιδα. Η αναγνώριση των γονιδίων θα βοθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη θεραπειών

Η οστεοαρθρίτιδα, μόνο στη Βρετανία πλήττει περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους και προκαλείται από την εκφύλιση του χόνδρου, ο οποίος προστατεύει τα οστά στις αρθρώσεις.

Η εκφυλιστική αυτή νόσος πλήττει κυρίως περιοχές του σώματος όπως τα γόνατα, τους γοφούς και τα χέρια, αλλά και τα πόδια, το λαιμό και την πλάτη, χωρίς όμως να επηρεάζει άλλους ιστούς του σώματος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση