δεικτης συκωτιου | φουσκωμα μιας πλευρας προσωπου | χλαμυδια pneumoniae | ακροαστικα συμπτωματα | www i-kyr.gr

Δύσκολη η αναγνώριση της κακοποίησης των γυναικώνΣχεδόν οι μισές γυναίκες έχουν πέσει θύματα κάποιας μορφής κακοποίησης (ψυχολογικής ή σωματικής) από το σύντροφό τους, ενώ πολλοί γιατροί δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ποιές γυναίκες έχουν πέσει θύματα οικογενειακής βίας. Μόλις το 4-5% των κακοποιημένων γυναικών ερωτάται από τον οικογενειακό γιατρό αν τους έχει χτυπήσει, τραυματίσει ή κακοποιήσει ο σύντροφός τους. Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από δύο νέες μελέτες, μία που έγινε στην Αγγλία και μία στην Ιρλανδία, που δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού British Medical Journal. Και οι δύο έρευνες αποκαλύπτουν ότι περίπου το 40% των γυναικών που πήραν μέρος στην έρευνα είχαν υποστεί κάποιας μορφής κακοποίηση.

Οι επιστήμονες από την Ιρλανδία μελέτησαν σχεδόν 1700 γυναίκες, ηλικίας μεγαλύτερης των 16 ετών. Από τις 651 που βρέθηκαν ότι είχαν βιώσει τουλάχιστον ένα περιστατικό βίαιης συμπεριφοράς, μόνο το 12% δήλωσε ότι είχε ερωτηθεί σχετικά από τον οικογενειακό γιατρό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι οι γυναίκες που ανέφεραν περιστατικό οικογενειακής βίας, φαίνεται ότι φοβόντουσαν πολύ περισσότερο το σύντροφό τους σε σχέση με τις γυναίκες που δεν δήλωσαν ανάλογα περιστατικά βίας.

Στην Αγγλική έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από το τμήμα ιατρικής του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου και στην οποία συμμετείχαν 1035 γυναίκες, βρέθηκε ότι οι γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, είχαν αυξημένο κίνδυνο να δεχθούν βία από το σύντροφό τους.

Επιπλέον μεγαλύτερο κίνδυνο είχαν γυναίκες που ήταν διαζευγμένες ή βρισκόντουσαν σε διάσταση με τον σύζυγό τους, άνεργες αλλά και γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 45 ετών.

Ο καθηγητής κ. Gene Fender, από το Institute of Community Health Sciences επισήμανε ότι οι γιατροί θα πρέπει να είναι πιο ενημερωμένοι για την αναγνώριση περιστατικών κακοποίησης.

Η Αγγλική έρευνα στο Ανατολικό Λονδίνο έδειξε ότι μόλις το 17% των γυναικών που είχαν υποστεί βία από το σύντροφό τους, είχαν αναφέρει το γεγονός για καταγραφή στον ιατρικό τους φάκελο.

Τρόποι που έχουν προταθεί για την αποτελεσματικότερη αναγνώριση των περιστατικών κακοποίησης σε γυναίκες είναι να ρωτάται η γυναίκα πιο γενικά αν έχει υποστεί βία ή αν φοβάται το σύντροφό της.

Ομως και οι δύο έρευνες έδειξαν ότι μία στις πέντε γυναίκες, που πήραν μέρος στις μελέτες, δε θεωρούν αποδεκτό το να ρωτάει ο γιατρός το αν υπάρχει βία στη σχέση τους με το σύντροφό τους.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό οι γιατροί να μπορούν να αναγνωρίζουν τέτοια περιστατικά και να προσφέρουν υποστήριξη και γενικές συμβουλές, αλλά και πληροφορίες σχετικά με τις ειδικές υπηρεσίες που υπάρχουν και μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.