Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Στόχος οι εθελοντές στην Παλαιστίνη

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Στόχος οι εθελοντές στην ΠαλαιστίνηΕκκληση για αναγνώριση του δικαιώματος στην ιατρική περίθαλψη κάνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδας ώστε να πάψουν οι εθελοντές ανθρωπιστικών οργανώσεων να γίνονται στόχος! Συγκεκριμένα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδας καταγγέλλουν τις πρόσφατες επιθέσεις Ισραηλινών κατά ιατρικών υπηρεσιών στα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη και συνεχίζουν: Με αφορμή τις συνεχιζόμενες επιθέσεις και την “ομηρία” των ανθρωπιστικών οργανώσεων, που μέσα στο σκηνικό της κλιμακούμενης βίας αδυνατούν να παράσχουν ανθρωπιστικό έργο, θέλουμε να θέσουμε το δικαίωμα των πληθυσμών στην ιατρική περίθαλψη αλλά και των επαγγελματιών υγείας στην πρόσβαση των πληθυσμών χωρίς να μετατρέπονται σε στόχους στρατιωτικής δράσης. Για το λόγο αυτό, όλοι όσοι εμπλέκονται στις εχθροπραξίες οφείλουν να δεσμευτούν στη μη χρήση οχημάτων, ιατρικών υποδομών αλλά και διακριτικών των ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η σθεναρή υποστήριξη των παραπάνω αρχών καθίσταται περισσότερο επιτακτική μετά τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Ιατρικό προσωπικό από την Παλαιστίνη γίνεται σχεδόν καθημερινά στόχος επιθέσεων ενώ, ακόμα και νοσοκομεία έχουν μπει στο στόχαστρο των ισραηλινών πυρών. Από τα μέσα Μαρτίου μέχρι σήμερα, δεκάδες γιατροί και ιατρικό προσωπικό έχουν χάσει τη ζωή τους και τραυματιστεί ενώ εκτελούσαν το καθήκον τους…

Η εντατικοποίηση των συγκρούσεων, δε δικαιολογεί την έλλειψη Σεβασμού και τη μη εφαρμογή του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου για την προστασία των τραυματιών σε περιόδους ένοπλων συγκρούσεων.

Σύμφωνα με μαρτυρία της επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα, Μαρίας Σκουλά: “Οι τοπικοί συνεργάτες μας (γιατροί και νοσηλευτές), ειδοποιήθηκαν να βοηθήσουν τραυματίες που έχρηζαν επείγουσας ιατρικής περίθαλψης σε καταυλισμό της Ραμάλα. Τα δύο ασθενοφόρα που έφτασαν στις 4 το απόγευμα στην περιοχή, δέχθηκαν τα πυρά των ισραηλινών τανκ. Οι γιατροί της UPMRC, πλησίασαν τους στρατιώτες για να τους εξηγήσουν. Παρ’όλα αυτά, τα ασθενοφόρα παρέμειναν ακινητοποιημένα για 3 ώρες. Τελικά, επετράπη η είσοδος στο ένα απ’αυτά. Διαπιστώθηκε από τον ένα γιατρό ότι, οι ασθενείς έφεραν σοβαρά τραύματα στο μηρό και τα πόδια. Καθώς το ασθενοφόρο έβγαινε από τον καταυλισμό, οι στρατιώτες το εξέτασαν γι’άλλη μια φορά ενώ οι τραυματίες εξακολουθούσαν να αιμορραγούν… Ανάγκασαν το γιατρό και τη νοσηλεύτρια να κατέβουν. Τους πέρασαν χειροπέδες και τους υποχρέωσαν να μείνουν γονατιστοί στη βροχή για 5 ώρες… Στη διάρκεια του εξονυχιστικού ελέγχου, οι στρατιώτες έκοψαν τους επιδέσμους των τραυματιών εκθέτοντας τις πληγές τους…”.

Η μαρτυρία της εθελόντριας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ελλάδας, δεικνύει την κατάφωρη καταπάτηση του άρθρου 17 της Συνθήκης της Γενεύης (το οποίο προβλέπει την προστασία παροχής των ιατρικών υπηρεσιών καθώς και των τραυματιών σε περιόδους συγκρούσεων). Οι τοπικοί συνεργάτες μας γίνονται για μία ακόμα φορά στόχος επίθεσης των ισραηλινών δυνάμεων με συνέπεια, να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους και να καθίσταται αδύνατη η προσέγγιση των θυμάτων και η παροχή ελεύθερης ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στους πληγέντες.

Ως ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδας απευθύνουμε έκκληση για αναγνώριση και σεβασμό του δικαιώματος στην ιατρική περίθαλψη. Με βασική αρχή ότι, το δικαίωμα στην υγεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων, ζητάμε ελεύθερη πρόσβαση στα θύματα έτσι όπως αυτή διασφαλίζεται από τις Διεθνείς Διακηρύξεις και Συμβάσεις.

Η δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ελλάδας

Μετά την κλιμάκωση των βίαιων συγκρούσεων από το Σεπτέμβριο του 2000 στα Ισραηλινά και
Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδας ενίσχυσαν την παρέμβασή τους στη Λωρίδα της Γάζας με επείγουσα αποστολή αναλώσιμου υλικού και φαρμάκων στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής για την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών.
Τα δύο προγράμματα των ΓΧΣ που εφαρμόζονται από το 1996 στη Λωρίδα της Γάζας για άτομα με ειδικές ανάγκες, επεκτείνονται καλύπτοντας ήδη τα δεκάδες καινούρια περιστατικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Μαρτυρία της Colette Lec’hvien, Ιατρική συντονίστρια στο πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα

Παλαιστίνη, Λωρίδα της Γάζας, 2 Απριλίου 2002.

“Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ελλάδας στη Γάζα είχε προγραμματίσει να συναντήσει το δρ. Αλλάμ Τζαράρ, διευθυντή του προγράμματος για άτομα με ειδικές ανάγκες της Παλαιστινιακής μη κυβερνητικής οργάνωσης UPMRC (Union of Palestine Medical Relief Committee), με την οποία συνεργαζόμαστε στην περιοχή. Η συνάντηση, εξαιτίας των γεγονότων στη Ραμάλα, είχε οριστεί να γίνει στην περιοχή Ραμ (κοντά στο φρουρούμενο σημείο ελέγχου για τη Ραμάλα, στη Δ. Όχθη). Εμείς ξεκινούσαμε από τη Γάζα κι εκείνος από τη Νάμπλους για το σημείο συνάντησης. Ένα τηλεφώνημα από συνεργάτη μας γιατρό, λίγο πριν τη συνάντηση, μας πληροφόρησε ότι το δρ.Τζαράρ και τον οδηγό του ασθενοφόρου με το οποίο ταξίδευαν οι εθελοντές, τους είχαν ακινητοποιήσει και συλλάβει ισραηλινοί στρατιώτες…

Καταφέραμε να φτάσουμε στο δρόμο για την Ιεριχώ, για να βρεθούμε στο πλευρό των τοπικών συνεργατών μας που είχαν συλληφθεί. Και αγωνιούσαμε να τους βρούμε, να μάθουμε αν είναι καλά… Όπως μας είπαν οι ίδιοι, τους ανάγκασαν με τη βία να βγουν από το ασθενοφόρο, τους ζήτησαν να γυμνωθούν από τη μέση και πάνω και να ξαπλώσουν στο δρόμο με τα χέρια πίσω από το κεφάλι. Όλη αυτή την ώρα ήταν περικυκλωμένοι από στρατιώτες που τους σημάδευαν με τα όπλα…”

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση